Index Vakbarát Hírportál

A Merkúr átvonul ma a Nap előtt

2019. november 11., hétfő 11:05

A bolygóátvonulások a legizgalmasabb, legérdekesebb csillagászati események közé tartoznak, így hívják azt, amikor egy kisebb égitest egy nagyobb előtt halad el, kitakarva annak egy részét. A földlakók számára a Merkúr és a Vénusz esetében lehet a legjobban megfigyelni a jelenséget, aminek lényege, hogy a Naprendszer legbelsőbb bolygói pályájukon haladva elhaladnak a Föld és a Nap között úgy, hogy a Földről képesek vagyunk a Napkorong előtt átvonuló égitesteket megfigyelni.

Ezek a jelenségek nem túl gyakoriak, a Vénusz esetében legutóbb 2012-ben és 2004-ben lehetett látni bolygószomszédunkat a Nap előtt Magyarországról, legközelebb pedig 2125. december 8-án lesz tőlünk megfigyelhető a ritka jelenség.

Valamelyest gyakoribb – egy évszázadban 13-szor történik – a Merkúr-tranzit, legutóbb 2016. május 9-én haladt el Naprendszerünk legbelsőbb bolygója a Nap és a Föld között, és csak bő három évet kellett várni, hogy ez ismét megtörténjen:

2019. november 11-én ismét bolygóátvonulással jelentkezik a Merkúr

(a rendszertelenséghez hozzájárul, hogy a Merkúr excentrikus pályán kering a Nap körül, és nem mindig metszi pontosan a Föld és a Nap közötti képzeletbeli egyenest.)

Mint arra az Égen - Földön - Föld alatt is felhívja a figyelmet, az időjárástól és lehetőségeinktól függően érdemes időt szakítani a mostani alkalom megfigyelésére, mert legközelebb 13 év múlva, 2032-ben lesz rá lehetőségünk.

A Merkúr magyar idő szerint 13:35-kor lép a délnyugati égen haladó Nap elé, és nagyjából a korong középvonalán mozog majd végig.

Tőlünk a nagyjából 6 órán át tartó tranzit felét lehet majd megfigyelni, napnyugtáig van módunk a felhőtlen égért fohászkodni. A meteorológiai előrejelzés szerint a nyugati országrészben rosszabbak az esélyek a délután érkező melegfronti felhőzet miatt, keleten több szerencsével járhatnak a csillagászati események iránt érdeklődők. (A 2019-es Merkúr-tranzitról itt lehet bőséges, szakszerű tájékoztatást olvasni helyszínekre lebontott pontos időpontokkal.)

Nagyon fontos, hogy a Merkúr kis mérete és a Nap vakító fénye miatt szabad szemes megfigyelésről szó sem lehet, senki ne nézzen közvetlenül a Napba, azt várva, hogy majd meglátja az átvonuló bolygót – ezzel súlyosan veszélyeztetné szeme épségét. A jelenség követéséhez a minimális felszerelés egy távcső (fotózás esetén teleobjektív) és a hozzá való megfelelő napszűrő – ezek nélkül nem érdemes próbálkozni. A legjobb felkeresni a legközelebbi csillagászati egyesületet, vagy csatlakozni valamelyik közösségi rendezvényhez. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján a következők szerepelnek:

Ezeken kívül amatőr csillagászok is tartanak nyilvános – úgynevezett "járdacsillagászati" – bemutatókat, Budapesten például a IX. kerületi József Attila lakóteleptől nem messze, a Napfény utcában, a benzinkúttal szemben lévő réten.

A bolygóáthaladások több szempontból is remek csillagászati események. Egyrészt alkalmat nyújtanak nekünk, földi halandóknak arra, hogy érezzük, részesei vagyunk egy hatalmas, precízen működő mechanizmusnak, a Naprendszernek. Mindeközben elismeréssel lehet adózni a csillagászoknak és matematikusoknak, akik képesek perc pontossággal előre kiszámítani a tranzitok időpontjait. Harmadrészt az exobolygó-kutatók is szeretik az ilyen alkalmakat, mert referenciaadatokat tudnak gyűjteni a napfény csökkenéséről, és ezeket felhasználni Naprendszerünkön kívüli bolygók megtalálásakor, méretük meghatározásához.

(Borítókép: a Merkúr 2016-os áthaladásáról készült kompozit felvétel. Fotó: Genna Duberstein/NASA's Goddard Space Flight Center/SDO)

Rovatok