Index Vakbarát Hírportál

Halott madarak ezrei hevernek a parton Indiában

2019. november 12., kedd 12:43

Több mint ezer madár tetemét találták India legnagyobb sósvizű tavának partján Rádzsasztánban. Az india északnyugati részén lévő államban lévő Sambhar-tó mellett jelentős flamingópopuláció áll, de a Szibériából érkező vándormadaraknak is fontos élettere.

Az évszakosan változó sótartalma miatt változatos színekben pompázó, a narancsostól a rózsaszínen át a zöldig mindenben játszó víz partján most teherautókkal szedik össze és tömegsírokban földelik el az elhullott madarakat. Szárcsák, vörös ásóludak, gólyatöcsök, kanalas récék, és a nagy ritkán nálunk a Fertő-tónál szintén előforduló kőforgatók hevernek a parttól néhány kilométerre. A madárpusztulás felmérésének még csak az elején tartanak, a helyszínen tartózkodó szakemberek szerint 5 ezer példány is odaveszhetett.

Soha nem láttunk ehhez foghatót

idézi a BBC Abhinav Vaishnavot,  egy helyi madármegfigyelőt. A tetemek mellett 20-25 madarat találtak élve, őket jelenleg is próbálják életben tartani.

A tömeges pusztulás oka egyelőre ismeretlen, a legvalószínűbb, hogy a néhány nappal ezelőtti jégverés végzett velük, de vizsgálják toxikus anyagok után kutatva a víz állapotát, illetve a bakteriális és vírusos fertőzés lehetőségét is. A madárinfluenzát mindenesetre gyorsan kizárták az opciók közül.

Rovatok