Index Vakbarát Hírportál

MTA-elnök: Freundnak nem kellett volna a fiatalságot mételyező tudósokról írnia

2019. november 13., szerda 08:48

Hiába kérik fel, az MTA nem nagyon tudja kikkel véleményeztetni a szakmai anyagokat, amióta elvették tőlük a kutatóintézeteket – mondta Lovász László a Népszavának adott interjújában. A Magyar Tudományos Akadémia jövőre leköszönő elnöke Népszavának adott interjújában azt mondta, hogy az új helyzetben az MTA-nak teljesen újra kell gondolnia küldetését, stratégiáját, de még inkább az egész tudományosság képviselőjének kell lennie.

Az intézetelvételek miatt az MTA-nak ki kellett lépnie a kutatóintézetek működtetőit összefogó nemzetközi szervezetből, a Science Europe-ból, ahol így Magyarországot most nem képviseli senki.

Nagy szükség lenne rá, hogy valaki itt is képviselje Magyarországot, de a szervezet szigorú politikamentességet vár el tagjaitól.

Hosszas harc után a magyar kormány idén augusztus 1-jével politikai erővel vette el az akdémiai kutatóhálózatot, a magyar tudomány legjelentősebb intézményrendszerét az MTA-tól. Az új szervezetként létrehozott Eötvös Loránt Kutatóhálózat (ELKH) vezetőjének Orbán Viktor tanácsadóját, Maróth Miklóst tették meg. Lovász az interjúban azt mondja, hogy havonta egyszer szokott beszélni Maróthtal, és elismeri az új felállás közismert problémáit: „úgy tudom, az ELKH még küzd az alakulás nehézségeivel” – fogalmaz, de azt mondja, a kutatóhálózat ezekben a hónapokban is komolyabb bonyodalmak nélkül tud működni.

Az MTA következő elnökét, Lovász utódját jövő májusban választja meg a közgyűlés. Fő esélyesnek még mindig az Orbánhoz közel álló, de az MTA érdekeiért az elmúlt két évben hiába lobbizó Freund Tamást tartják, de Freund renoméját nagyon megtépázta, hogy kiszivárgott az Orbán Viktornak írt levele, melyben a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő, a közéletet és a fiatalságot „mételyező” társadalomtudósokról írt. Lovász László így reagált most erre:

Én ezt egy hibának tartom Freund Tamás részéről, de az ő dolga, hogy tisztázza. A teljes levelet egyébként azóta sem láttam, csak a sajtóban megjelent részleteket. Én ebbe az ügybe nem tudok belefolyni.

Lovász László az interjú tanúsága szerint ma sem tudja, hogy nem kellett volna-e másfél évvel ezelőtt lemondania, tiltakozásul a törvény ellen. Mint mondja, másfél éve nem tud „lefeküdni anélkül a gondolat nélkül, hogy ma nem csináltam-e valamit rosszul”.

Ha így tettem volna, nagy valószínűség szerint ügyvezető elnökként úgyis folytatnom kellett volna. De továbbra sem tudok egyértelmű választ adni erre a kérdésre.

Rovatok