Index Vakbarát Hírportál

A gyógynövényes terápiák még árthatnak is a rákosoknak

2019. november 14., csütörtök 11:03

A kiegészítő terápiaként alkalmazott gyógynövényi termékek akadályozhatják a megkezdett hagyományos rákterápia hatását – erre figyelmeztetettek a Portugáliában megrendezett, előrehaladott stádiumú mellrákkal foglakozó nemzetközi konferencián.

Maria Joao Cardosoo, a lisszaboni Champalimaud Rákközpont vezető mellráksebésze szerint fontos lenne, hogy a betegek beszámoljanak róla az orvosaiknak, hogy milyen gyógynövénykészítményeket fogyasztanak. A BBC és az MTI által is szemlézett előadás szerint a fokhagyma-, a gyömbér- és a ginkgotabletta például a mellrák terjedésekor hátráltatja a bőr sebeinek gyógyulását. A kutató szerint semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a gyógynövényes terápiák vagy krémek segítenének a rákos betegeken. Mint mondta, ha kétséges a hatás, jobb, ha inkább nem alkalmazzák ezeket.

Cardoso szerint az orvosoknak sokkal aktívabbnak kellene lenniük ebben a kérdésben, és rá kellene kérdezniük a rákterápián lévő pácienseknél, hogy milyen egyéb kiegészítő készítményt szednek. A gyógynövényes termékek esetében az a veszély áll fenn, hogy befolyásolják a hormonterápiás vagy kemoterápiás kezelés hatásait, bizonyos termékek meghosszabbítják a véralvadási folyamatot, így a sebek hosszabb idő alatt gyógyulnak be – mondta. Az Andrographis paniculata (gyomorkeserű), a kerti székfű, a fokhagyma, a ginkgo, a ginzeng, a galagonya, a vadgesztenye és a kurkuma is lassítja a véralvadást.

Cardoso szerint nem csoda, hogy a betegek alternatív, kiegészítő kezeléseket is keresnek, de előfordulhat, hogy ezekkel több kárt okoznak maguknak, mint amennyi előnyük származik belőle.

A brit Rákközpont (Cancer Research UK) a honlapján több olyan terméket is felsorol, amely gátolja a hagyományos kezelés hatását. Egyebek mellett megemlítenek néhány élelmiszert és italt, köztük a grapefruitot és a narancsot, amelyeket kerülni kell a kezelés alatt, mert befolyásolják a rákgyógyszerek lebomlását a szervezetben.

Rovatok