Index Vakbarát Hírportál

Stresszt okoz a férjben, ha a feleség fizetése átlép egy határt

2019. november 19., kedd 16:02

A férjek nyugodtabbak, amíg a feleségük a háztartás összjövedelmének legfeljebb 40 százalékát viszik haza, ám egyre kényelmetlenebbül érzik magukat, ahogy megváltozik az arány a feleség javára. Azok a férjek stresszelnek a legtöbbet, akik teljesen függnek a feleségük fizetésétől - állapította meg a Bath-i Egyetem tudósainak vizsgálata.

A kutatók hatezer heteroszexuális párt követtek nyomon az Egyesült Államokban 15 éven át, hogy megvizsgálják a keresetek párkapcsolatra gyakorolt hatását. 

Akkor is nagyon idegesnek bizonyultak a férjek, ha ők voltak az egyedüli kenyérkeresők, hiszen így minden felelősség rájuk hárult a család pénzügyeit illetően. Ez a feszültség csökkent, amikor a feleség is elkezdett pénzt keresni, egészen addig, amíg rá csak a teljes bevétel 40 százaléka jutott. Ahogy a nők jobb keresethez jutottak, a visszájára fordult az egész, és a férfiak megint szorongani kezdtek.

Azt mutatja a felfedezés, hogy a férj kenyérkereső szerepével kapcsolatos sztereotípiák, hogy mindenképpen többet kell keresniük a feleségüknél, károsak lehetnek a férfiak egészségére - mondta Joanna Syrda, a Bath közgazdász kutatója. Érdekes módon a férjek nem aggódtak abban esetben, ha a feleségük már a házasság előtt is többet keresett, mint ők, és jó előre tisztában voltak a lehetséges pénzkereseti különbségekkel.

Eközben a keresetek is nagy változáson mennek át: 1980-ban még csak a házas nők 13 százalákának volt jobb fizetése a férjénél, 2017-ben viszont már a nőknek közel a harmada jobban keresett a társánál, és ez a trend alighanem folytatódik. 

A kutatás arra is rámutatott, hogy a férjek általában jobb mentális állapotot jelentettek a kutatóknak, mint amit a feleségeik mondtak róluk, ami szintén a nemi szerepeknek lehet betudható, hogy a közvélekedés szerint a férfinek el kell rejtenie a stressz és a depresszió jeleit.

A feleségek szerint akkor voltak a legnyugodtabbak a férjek, ha ők keresték a családi bevétel 50 százalékát, és férjek viszont azt mondták, hogy a feleség 40 százalékos hozzájárulása esetén voltak kevésbé stresszesek. Joanna Syrda szerint az eltérés arra utalhat, hogy a férjek egyszerűen nem kommunikálnak arról, hogy kényelmetlen nekik a pénzügyi függés.

(Phys.org)

Rovatok