Index Vakbarát Hírportál

Globális szennyezésként kell kezelni az emberi zajt

2019. november 20., szerda 10:51

Az emberi tevékenységek zaja káros hatással van néhány állatra, ez régóta köztudott, ám egy friss tanulmányban arra hívják fel a figyelmet a kutatók, hogy a zajt is a komoly globális szennyezések közé kell besorolni, mert rengeteg kétéltűre, ízeltlábúra, madárra, halra, emlősre és hüllőre van káros hatással – írja a Science Alert.

Közismert példa, hogy a bálnákat könnyen befolyásolja a szonár és a hajócsavarok által keltett zajok, el tudnak tévedni azok miatt, de a belfasti Queen's Egyetem kutatói szerint ennél jóval többről van szó. Számos különálló tanulmány összefoglaló elemzésével arra jutottak, hogy a legtöbb állat reagál valahogy az emberek által keltett zajokra, és nem csak azzal a kevés fajjal kell foglalkozni, amelyek különösen érzékenyek a hangokra. 

Ugyanakkor azt is megjegyzik a kutatók, nem minden esetben egyértelmű, hogy az emberi zajok pozitív vagy negatív hatással vannak-e az élőlényekre. A denevérek például nehezebben szereznek zsákmányt az ultrahangos rendszerek közelében, ám ez úgy is tekinthető, hogy rengeteg bogár megmenekül attól, hogy a denevérek vacsorájává váljon. Az viszont tény, hogy az ember beavatkozik a természetes környezet működésébe.

Éppen azt szeretnék kihangsúlyozni a kutatók, hogy az emberi zajokat minden esetben a környezet súlyos megváltoztatásaként kell figyelembe venni, akár szárazföldi, akár vízi fajokról van szó, és ennek megfelelően kell szabályokat hozni ezek védele érdekében.

Rovatok