Index Vakbarát Hírportál

Kattintana a Facebookon, ha munka kerül a nyaralós képek közé?

2019. november 20., szerda 11:36

A Facebookot általában azért nyitjuk meg, hogy kikapcsolódásként végigpörgessük magunk előtt az ismerősök nyaralásáról és macskájáról készült friss képeket, de  a Microsoft Research kutatói azt találták ki, hogy ezen a platformon sem hagynak minket békén, és elénk tolják a munkát – írja a Wired.

A cég kutatói alkottak egy mesterséges intelligenciás algoritmust, amely átrágja magát a Wordben készülő munkáinkon, és kivesz a dokumentumokból egy-két kisebb részletet, hogy dolgozzunk azokon még egy kicsit. Mondjuk bedob egy mondatot, amit szerinte igazán lerövidíthetnénk.

Ezeket a feladatokat aztán nem a szokásos értesítési rendszeren át veti elénk, hanem egyenesen beilleszti a Facebook-hírfolyamunkba, 2000 pixelenként megjelenítve egy-egy feladatot. Ha megoldottuk, a rendszer automatikusan beilleszti a készülő doksiba, szóval nem érdemes ezen a felületen szitkozódni, mert akkor egyenesen magunk ellen dolgozunk.

25 perc veszteség

A mikrotevékenységek, ami az angolszász szakzsargonban microproductivity néven fut, egy korábban felismert munkahelyi problémára adnak megoldást. Tudósok szerint átlagosan 25 percet vesz igénybe, hogy visszatérjünk egy korábban elkezdett feladathoz, ha abban megzavartak, feltartottak minket.

A Microsoft kutatói pedig azt vizsgálták, mi lenne, ha nem a mindfulness érzelemszabályzó technikáira és a fókuszálásra próbálnák megtanítani a dolgozókat, hanem átalakítanák a munkafelületet, hogy a feladatok ott találjanak rájuk, ahová elkalandozott a figyelmük.

A kísérleti alanyok azt mondták, hogy élvezték ezeket a mikrofeladatokat, és hasznosnak bizonyult, hogy emlékeztetőt kaptak az elvégzendő munkáról. A Microsoft most azt tervezi, hogy beépíti a Wordbe a módszert. Elég lesz egy @ jellel megjelölni azokat a bekezdéseket, amelyekkel szívesen foglalkoznánk külön, és mindegyikről külön emailt kapunk, amelyben elvégezhetjük a szerkesztést.

Rovatok