Index Vakbarát Hírportál

Aranyérmet nyertek gépi tanulásból az ELTE kutatói

2019. november 22., péntek 15:47 | aznap frissítve

Az ELTE fizikusai aranyérmet hoztak haza a New Yorkban megrendezett Dream Challenges versenyről, amelyen a gépi tanulás területén mérték össze a résztvevők tudását. A Komplex Rendszerek Fizikája tanszék munkatársainak vérmintákból származó génexpressziós adatokból kellett kitalálniuk, hogy a páciens a terhesség hányadik hetében jár.

A szervezők 149 terhes nőtől vettek 735 vérmintát, és az ezekből kinyert adatokat bocsátották a résztvevők rendelkezésére. A kihívás az volt, hogy csak a vérminták egy részéhez volt meg a pontos terhességi idő és a génexpressziós adat. Ezekkel tanították be a modellt, hogy aztán a többi minta génexpressziós adataiból mindegyik nőnél meghatározzák a terhesség idejét.

Ez nem egy légből kapott feladat, hiszen a terhességi idő pontos ismerete teszi lehetővé, hogy mindig a megfelelő beavatkozást kapja a páciens. Általában ultrahanggal és az utolsó menstruációs ciklus ideje alapján határozzák meg a terhesség idejét, ám a génexpressziós adatok segítenek azonosítani a komplikációkat is, így az orvosok azokra időben reagálni tudnak.

Az ELTE csapata ötszáz résztevő közt lett első, megelőzve az amerikai Mitchigan Egyetem és a pekingi Tsinghua Egyetem csapatait.

(via Qubit és ELTE)

Rovatok