Index Vakbarát Hírportál

Előállt a Boeing utasszállító űrkapszulája

2019. november 22., péntek 09:47

Csütörtökön kigördült a hangárból a Boeing Starliner űrkapszula, amit decemberben a floridai Capa Canaveral támaszpontról fognak felbocsátani egy Atlas V rakétával , hogy a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkoljon.

Ezen a küldetésen még nem lesznek utasai, de ha sikeres lesz a próbarepülés, akkor jövőre már ezzel az űrhajóval repülhetnek a NASA asztronautái a világűrbe.

A NASA-nak legyártott Starliner CST-100 űrhajó az űrügynökség kereskedelmi űrrepülési programja keretében készült el, amelynek az a célja, hogy az űrhajósok megint amerikai gyártású járművekkel repülhessenek. Az űrsiklóprogram 2011-es lezárása óta ugyanis az orosz Szojuz űrhajókat használták erre a célra, és azon 85 millió dollárba kerül egy helyjegy.

A Boeing mellett a SpaceX vesz részt a programban a Crew Dragon nevű űrhajójával, és a két cég teljes erőbedobással versenyez egymással, hogy elsőként tudjanak embert vinni az űrbe. A SpaceX jól haladt, ám egy teszten megsérült a Crew Dragon, így könnyen lehet, hogy a riválisa megelőzi, ha sikeres lesz a decemberi repülés, és rendben földet és a kapszula.

Elvileg a SpaceX előnyös helyzetből indul, mivel a Crew Dragon az évek óta használt Dragon teherszállító kapszula módosított változata, ám mindkét cégnek meg kell szeretnie tanúsítványokat, mielőtt embereket vinnének az űrbe, és nem valószínű, hogy erre 2020 nyara előtt sor kerül.

(The Verge)

Rovatok