Index Vakbarát Hírportál

Ausztrál jégtörő segíti ki a francia sarkkutatókat

2019. november 26., kedd 17:01

A francia sarkkutató állomásokat az Antarktiszon általában a L'Astrolabe nevű francia jégtörő hajó szokta ellátni utánpótlással – legyen szó az ott dolgozó kutatókat felváltó új legénységről, vagy minden egyéb szükséges felszerelésről, élelemről.

Csakhogy a L'Astrolabe hajócsavarján a francia haditengerészet kritikus meghibásodást fedezett fel, így az nem futhatott ki az ausztráliai Hobart kikötőjéből. Pedig most, a déli-sarki nyár beköszöntével lenne itt az antarktiszi kutatóállomások utánpótlásának szezonja. Ha e viszonylag szűk időablakban nem tudják elérni a sarkkutatókat, azok jó eséllyel hiányt szenvednek például élelemben, orvosi felszelésben.

Az ausztrál sarkkutató hivatal azonban a franciák segítségére sietett, és a francia kutatók és ellátmányuk rendelkezésére bocsátotta az Aurora Australis nevű jégtörőjét, amely decemberben fog kifutni, hogy elhajózzon két francia sarkkutató állomás, a Dumont d'Urville és a Concordia felé.

Az ellátmányban az élelem mellett 250 ezer liter üzemanyag is található, amely nélkülözhetetlen az állomások energiaellátása (és ezáltal a sarkkutatók túlélése) szempontjából. Emellett az ausztrál hivatal repülőn is szállít majd francia kutatókat az Antarktiszra. Az ausztrálok úgy nyilatkoztak, hogy e nem tervezett kitérők nem zavarják különösebben az ausztrál sarkkutató projekteket.

(Nature)

Rovatok