Index Vakbarát Hírportál

Szinte teljesen reménytelen lassítani a globális felmelegedést

2019. november 26., kedd 22:10

Elkészült az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) klímaváltozásról szóló jelentése, ami azt vizsgálja, hogy az egyes országok mennyire tudják tartani a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célokat a globális felmelegedés megállítása érdekében - írja a Qubit.

A jelentést nagyon tömören úgy lehetne összefoglalni, hogy a helyzet siralmas. Ahhoz, hogy a kitűzött, már így is komoly problémákat okozó 1,5 fokos melegedési célt tartani tudja az emberiség, a korábbi kibocsátás-csökkenés ötszörösét kellene elérni, különben a már katasztrófákat okozó 2 fok alatt sem tudjuk tartani az átlaghőmérséklet emelkedését.

Ez amiatt van így, hogy ahelyett, hogy a klímapánik ellenére csökkent volna a kibocsátás, 2019-ben 2018-hoz képest például nőtt is.

Ha mégis nekifutna az emberiség annak, hogy megpróbálja menteni a menthetőt, akkor a következő 10 évben éves szinten legalább 7,6 százalékkal kell csökkennie a szén-dioxid-kibocsátásnak, ez pedig teljes képtelenségnek tűnik annak fényében, hogy tavalyról idénre nem csökkent, hanem emelkedett ez az érték.

A világ leggazdagabb országai, vagyis a G20-országok felelnek a kibocsátás 78 százalékáért, így a jelentés külön kitér ezekre az országokra is. Ezek közül hét gazdaság, az EU, az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország köteleződött el a zéró emisszió mellett. Hét országnak viszont már az is gondot okoz, hogy a jelenlegi ígéreteit betartsa, ezek:

India, Oroszország és Törökország a jelentés szerint valószínűleg túlteljesíti a vállalt célját, de ez leginkább annak köszönhető, hogy elég alacsonyra tették a lécet.

A jelentésben konkrét javaslatokat is tesznek arra vonatkozóan, hogy az egyes országok hogyan tudnák hatékonyan csökkenteni a kibocsátásukat. Argentínában például sokat segítene, ha többen használnák a tömegközlekedést, Kínában pedig a szénerőműveket kellene lekapcsolni. Az USA-ban átfogó változásokat sürget a jelentés a gépjárművek üzemanyaghasználatától kezdve az ipari szén-dioxid-kibocsátás megadóztatásáig.

Magyarország nincs külön kiemelve a jelentésben, de az EU-s országoknak szóló általános javaslatok között olyanok szerepelnek, mint a belső égésű motorokkal szerepelt járművek fokozatos betiltása, a szénerőművek bezárása, a tömegközlekedés szélesebb körű elterjedése, valamint a régi épületek felújítása, energetikai korszerűsítése.

A teljes jelentést erre lehet megtalálni.

Rovatok