Index Vakbarát Hírportál

A legtöbb delfin jobbkezes

2019. november 27., szerda 15:34

Igen, valójában nincs kezük, akkor jobbuszonyosok. Közismert, hogy az emberek között nagy többségben (90 százalék) vannak a jobbkezesek. Rajtunk kívül több más állatnál is ismert, hogy a egyik oldali végtagjaikat preferálják. Ilyenek például a gorillák, amelyek jobbkezesek. A kenguruk ellenben főként balkezesek, a macskáknál pedig a nőstények jobb-, a kandúrok balkezesek. Most kiderült, hogy

a palackorrú delfinekben még nagyobb túlsúlyban vannak a jobbkezesek, mint az embernél.

Mindez a delfinek táplálkozása során derült ki. Az emlősök gyakran táplálkoznak a tengerfenéken, ahol először echolokációval azonosítják a táplálékot, majd megközelítve azt hirtelen elfordulnak, és belefúrják szájukat az aljzatba. A megfigyelések szerint az esetek 99 százalékában balra fordulnak. Ez jobboldali preferenciát jelez, hiszen a bal forduló után a jobb szemük, illetve általában testük jobb oldala kerül közelebb a táplálékhoz.

A megfigyelt 709 forduló közül csak 4 alkalommal fordultak jobbra, és ezt mind egyetlen delfin csinálta, amelynek csökevényes volt a jobb mellúszója. Ennek ellenére valószínűtlen, hogy e testi hiba okozta a jobb fordulót, hiszen a balra forduló delfinek között volt olyan is, amelynek teljesen hiányzott a jobboldali mellúszója.

Már korábban is megfigyelték a jobb oldali preferenciát a cetféléknél. Ahogy a palackorrú delfinek inkább a jobb oldalra fordulnak, amikor a folyók torkolatainak sekély vizében üldözik a halakat, a szürke, illetve a púpos bálnák is a jobb oldalukra fordulnak, amikor vadásznak.

A jobboldali preferencia oka lehet a palackorrú delfineknél, hogy tápcsatornájuk bevezető szakasza jobb oldalt szélesebb, ezért azon az oldalon könnyebben tudnak nyelni. Emellett az echolokációban használt ultrahangokat is fejük jobb oldalából adják ki, így előnyösebb, ha azt az oldalt tartják a táplálék feltételezett helye felé.

(Guardian)

Rovatok