Index Vakbarát Hírportál

A massachusettsi rendőrség teszteli a Boston Dynamics riasztó robotkutyáit

2019. november 27., szerda 05:09

A Spot típusú robotkutyát a jelentések szerint az elmúlt három hónapban számos éles, illetve gyakorlatokhoz kötődő helyzetben tesztelte a massachusettsi rendőrség. Céljuk felmérni, hogy a robot milyen módon használható a bűnüldözésben. Ennél többet azonban eddig nem közöltek arról, hogy pontosan mire használják a robotokat, amelyek olyan ügyesek, hogy ettől sok Terminátor-filmeken szocializálódott embert kiver a víz.

Az amerikai polgárjogi szervezet, a American Civil Liberties Union (ACLU) most hivatalos kérdéssel fordult a rendőrséghez, hogy az részletesen árulja el, milyen szerepet szán a robotoknak.

Túl gyakran fordul elő, hogy az új technológiák alkalmazása megelőzi a társadalmi, politikai és igazságszolgáltatási rendszereink reakcióidejét

– nyilatkozta az ACLU illetékese a Techcrunchnak.

A Boston Dynamics korábban közzétett egy videót, amelyen a MA State Police felirat volt olvasható, azaz a massachusettsi rendőrséghez volt köthető. Ezen a felvételen a kutyái ajtókat nyitnak ki, majd behatolnak a házba. Ebből sokan arra következtettek, hogy a rendőrség a robotokat akarja elsőként beküldeni a feltételezhetően felfegyverzett gyanúsítottak lakásába.

Az ACLU legfontosabb kérdése, hogy felszerelik-e a robotokat fegyverrel a jövőben. Emellett felszólítják a törvényhozókat, hogy mielőbb alkossák meg azokat a törvényeket, amelyek a robotok rendfenntartói, bűnüldözői felhasználását szabályozzák.

A rendőrség válaszában úgy fogalmazott, hogy a kutyarobotokat “mobil távirányítású felderítőeszközként” alkalmazzák, amelyekkel olyan gyanús tárgyakat vagy helyszíneket figyelnek meg, amelyek veszélyesek lehetnének az emberi rendőrökre. Emellett a robotok a bombaszakértőkkel is együtt dolgoztak.

Elárulták, hogy a robotok segítettek két incidens során is, de ezekről semmilyen további információt nem árultak el.

A Boston Dynamics kiemelte, hogy úgy adták kölcsön a rendőrségnek a robotokat, hogy közben megtartották a felhasználásuk módja feletti ellenőrzést. A szerződésbe pedig expliciten beleírták, hogy nem használhatják a robotokat olyan helyzetekben, amelyekben fizikailag vagy más módon bántalmazhatnának embereket.

(BBC)

Rovatok