Index Vakbarát Hírportál

A tudománypolitikai tanács összetételét könnyebb volt megtippelni, mint a magyar-uruguayi meccs végét

2019. november 27., szerda 08:26

A 444 szúrta ki, hogy a Magyar Nemzetben leközölték azok névsorát, akiket Orbán Viktor kért fel a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT) tagjául. A felkért tagok között nincs meglepő választás, a jelöltek nagy része a múltban már sokszor bizonyította, hogy kész a kormánnyal való konstruktív együttműködésre.

Ismeretes, hogy a tudománypolitikai tanács létrehozása az MTA kutatóintézet-hálózatának elvételével párhuzamosan történt meg. Mint írtuk, a kizárólag a miniszterelnöknek felelős testület „véleményt alkot és javaslatot tesz a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével kapcsolatban, figyelemmel kíséri az NKFI Alap működését, éves programstratégiáját”.

Tagjait és társelnökét a miniszter javaslata alapján a miniszterelnök kéri fel és nevezi ki a gazdasági, a tudományos és az állami szféra meghatározó szereplői közül – vagyis az Akadémiának a jelek szerint nincs sok befolyása e tanács működésére, miközben vélhetően az NTT fog javaslatokat tenni támogatandó kutatási főirányokra.

A testületet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezeti.  A további felkért tagok:

Rovatok