Index Vakbarát Hírportál

Több mint 1000 beteg fertőződhetett meg HIV-vel és hepatitisszel egy amerikai kórházban

2019. november 27., szerda 13:33

Az indianai Goshen kórházban a sebészeti eszközök hibás sterilizálása miatt összesen 1182 beteg érintkezhetett HIV-vel, illetve hepatitisz B és C vírusokkal. A többlépcsős sterilizációs folyamatból a technikus kifelejtett egy lépést, így lehetséges, hogy a kórokozók nem tűntek el az eszközökről.

A elégtelen sterilizáció idén április és szeptember között folyt az intézményben. Az érintett betegeknek a kórház értesítőleveleket küld, és ingyen letesztelik őket a szóba jöhető betegségekre, ha kívánják.

A hepatitisz fertőző májgyulladás, amely legtöbbször a fertőzött vérével terjed, például intravénás droghasználók által megosztott injekciós tűk segítségével. A kórház kijelentette, hogy a rosszul sterilizált eszközökkel találkozott betegek csak kis hányada fertőződhetett meg. Vagyis a fertőződés veszélye szerintük minimális, a figyelmeztető leveleket csak elővigyázatosságból küldték ki.

A levelek mellett telefonos forródrótot is felállítottak, ahol fogadják a minden bizonnyal kétségbeesett volt páciensek hívásait.

(CNN)

Rovatok