Index Vakbarát Hírportál

Az E-vitamin-acetát lehet az e-cigaretta halálos összetevője

2019. november 27., szerda 14:06

Az e-cigaretták okozta rejtélyes halálesetek által erősen érintett Minnesota egészségügyi minisztériuma nyilvánosságra hozott egy tanulmányt, amely szerint egyre sokasodnak a tudományos bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy az E-vitamin-acetát adalékanyag összefügg a használók járványos megbetegedésével és halálával.

A tanulmányban azokat az e-cigarettákat elemezték, amelyeket tavaly és idén foglaltak le a feketepiacon. Azt találták, hogy míg tavaly, a járvány kirobbanása előtt még nem tartalmaztak az eszközök, illetve a bennük használt készítmények E-vitamin-acetátot, addig

idén már mindben megjelent az anyag.

Ez arra utal, hogy az idén bevezetett adalékanyagnak köze lehet a sorozatos egészségügyi problémákhoz. Az E-vitamin-acetát olajszerű anyag, amelyet a töltőanyagokba kevernek, hogy így üssék fel a THC-tartalmú szert. Korábban már felmerült az erős gyanú az E-vitamin-acetáttal szemben, hiszen azt megtalálták a tüdőbetegségben meghalt betegek tüdőszövetében is.

A betegektől lefoglalt e-cigaretta-minták 52 százalékában is megtalálható a vegyület. Fontos megjegyezni, hogy E-vitamin-acetátot csak a THC-t (tetrahidro-kannabiol, a marihuána fő pszichoaktív hatóanyaga) tartalmazó készítményekben találtak, nikotinos töltőanyagokban nem.

Vagyis a jelenlegi tudásuk szerint az E-vitamin-acetát valamilyen módon összefügg a megbetegedésekkel. Ugyanakkor

arról semmit sem lehet egyelőre tudni, hogy valóban az anyag okozza-e a megbetegedést, és ha igen, milyen mechanizmus révén.

Az amerikai közegészségügyi hivatal, a CDC arra figyelmezteti az e-cigaretta-használókat, hogy amíg nem nem tisztázódik, hogy pontosan mi okozza a megbetegedéseket, ne használjanak THC-tartalmú oldatokat az elektromos cigarettákban, legfőképpen pedig csak hivatalos kereskedőktől vásárolt termékeket.

November 20-ig már több mint 2200 amerikai elektromoscigaretta-szívó betegedett meg az ismeretlen hátterű tüdőbetegségben, és 42-en haltak meg.

(Live Science)

Rovatok