Index Vakbarát Hírportál

A zaklatóvírus az új nagy kiberbiztonsági para

2019. november 27., szerda 13:54

A vállalatok megújuló céglogója általában nem üti meg az ingerküszöbünket, de a Kaspersky esete más, mert az orosz kiberbiztonsági társaság heves támadásokra adott reakcióként újítja meg az arculatát: 2018-ban még úgy állt a helyzete, hogy több országból, például Magyarországról is kitilthatják.

Erre rengeteg egyéb intézkedéssel is reagáltak, nemcsak rajzoltak egy új logót. Például az Oroszországon kívül élő felhasználók védelmét ma már egy zürichi központból koordinálják, emellett még több országban és kontinensen átláthatósági központot nyitottak, amelyekben szakértő cégek ellenőrizhetik a forráskódjaikat.

„Idén növekedtünk a régióban, a német, francia és spanyol piacokon erősek vagyunk, a kelet-európai országokban pedig nagy a növekedési potenciál” – mondta Miroslav Kořen, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

A kiberbiztonságban most erősen fókuszál a Kaspersky a gyermekek biztonságára, szeretnék felhívni mindenki figyelmét az internetezés és az appok veszélyeire, és hogy miként védjék meg a netezők a gyermekeikről készült fotókat.

Egy kutatás szerint a gyermekek kétszer több időt töltenek el a netezéssel, mint amennyit a szüleikkel beszélgetnek

– mondta Miroslav Kořen.

Az orosz kiberbiztonsági cég szerint most és a következő időszakban a kémszoftverek egy új kategóriája jelent majd fokozódó veszélyt.

Ez a stalkerware.

Ezek a programok pont ellenkező módon működnek, mint a zsarolóvírusok, mert nem titkosítással zárolják a felhasználó személyes fájljait, hanem éppen a kényes adatok kiszivárogtatásával szorítják sarokba az áldozatot. A kémprogramokkal megszerzik az áldozat üzeneteit, fényképeit, videó- és hangfelvételeit, a közösségi médiás fiókjai jelszavait, és ezeket az információkat használják fel zaklatásra. Téves az a feltételezés, hogy az ilyesmi csak ismert embereket, nemzetközi sztárokat érinthet, a módszert ugyanis bántalmazó kapcsolatokban is alkalmazzák.

A Kaspersky és más kiberbiztonsági cégek létre is hoztak egy stopstalkerware.org című weboldalt, hogy felhívják a figyelmet a problémára. Akadtak olyan kártevők, amelyek Magyarországra is eljutottak.

Rovatok