Index Vakbarát Hírportál

Oroszország műholdfigyelő kémműholdat állított pályára

2019. november 27., szerda 09:37

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint helyi idő szerint hétfőn este 9 óra előtt valamivel egy Szojuz rakéta segítségével olyan műholdat állítottak Föld körüli pályára a Moszkvától 800 kilométerre lévő pleszetszki kmozmodrómból, amellyel

a belföldi műholdak állapota nyomon követhető.

A tájékoztatás szerint a műhold optikai érzékelői a Föld felszínének megfigyelésére is alkalmasak. A felbocsátás rendben ment, és a műhold megfelelően működik. Nem nagyon van olyan szakértő, aki szerint a szatellit valós feladata az orosz műholdak monitorozása lenne.

A műhold nevét nem hozták nyilvánosságra, és irányítását az orosz hadsereg űrbéli katonai tevékenységért felelős részlege felügyeli. A Roszkozmosz (orosz űrügynökség) közleménye szerint ez volt idén az ötödik alkalom, hogy a pleszetszki űrközpontból a Szojuz-2 rakétával hasznos terhet juttattak fel az űrbe. A Szojuz-2 a Szojuz-U utóda. Elődjét 435 alkalommal indították Pleszetszkből.

Az orosz hatóságok nem jelentették be előre a rakétaindítást, de arról adtak ki figyelmeztetést, hogy probléma esetén hova eshetnek a rakéta darabjai. Az e figyelmeztetésből kisilabizálható röppálya alapján arra következtetnek szakértők, hogy a műholdat a sarkvidékeken keresztül haladó pályára tervezték állítani. Ez azt jelenti, hogy praktikusan a teljes bolygót megfigyelhetik a segítségével, és nem csak orosz műholdak fognak a látókörébe kerülni.

(Space.com)

Rovatok