Index Vakbarát Hírportál

A TikTok bocsánatot kért az ujgur átnevelőtáborokról beszélő sminkelő lánytól

2019. november 28., csütörtök 10:45

A TikTok bocsánatot kért a napokkal ezelőtt, az ujgurok átnevelőtáborokba zárásáról mesélő letiltott Ms Aziz nicknevű felhasználótól, és rehabilitálta, vagyis visszahelyezte videóit, és újra hozzáférést biztosított neki hozzá

A minap beszámoltunk arról, hogy a rövid videók megosztására használt, főként tizenévesek által látogatott TikTok kitiltott egy amerikai lányt, mert az a kínai kormánynak nem tetsző dolgokat mondott sminkelés közben.

A Ms Aziz néven tiktokozó fiatal arról beszél a videóban, miközben a szempilláit igazgatja, hogy a kínai vezetés az ujgur muszlimokat internálótáborokba küldi, ahol az embereket megkínozzák azért, hogy így érjék el, hogy a kínai vezetésnek megfelelő ideológiát valljanak magukénak a táborokba zártak.

Ms Azizt letiltotta a kínai alkalmazás, mert bár a nemzetközi verzióban nincs cenzúra (állításuk szerint), más videóival úgymond megsértette a terrorizmushoz kötődő propaganda terjesztésére vonatkozó szabályokat.

A felháborodás hatására a pekingi ByteDance cég által birtokolt TikTok most visszakozott. Ugyanakkor emberi moderációs hibát emlegetnek, és nem ismerik el, hogy a letiltás a kínai politika érdekeinek megsértése miatt következett volna be.

Ms Aziz a letiltástól vérszemet kapott, és a BBC riporterének már azt mondta, hogy őt nem lehet megfélemlíteni, így mostantól kezdve az összes közösségimédia-csatornáján az ujgurok helyzetéről fog beszélni. Nem nagyon hisz a TikTok magyarázatában. Mint elmondta, a cég egy korábbi, már törölt profiljára posztolt szatirikus videóra hivatkozott, ami egészen addig nem zavart senkit,

míg nem kezdett el egy másik profilt használva a kínai elnyomásról beszélni.

A cég amerikai biztonsági igazgatója szerint azért lett Ms Azit letiltva, mert a másik profilra posztolt egy videót Oszama bin Ladenről. Szabályaik szerint, hiába vált a felhasználó profilt, ameddig ugyanazt a készüléket használja a hozzáféréshez, a letiltás továbbra is érvényes marad rá.

Ahogy az lenni szokott, a tiltással a TikTok (vagy a kínai cenzorok) csak azt érték el, hogy a videó virálissá vált, és mostanra már több mint 9 millióan látták a legkülönfélébb platformokon. Bár a TikTok váltig állítja, hogy a kínai cenzúra nem utasítja őket bizonyos tartalmak törlésére, ezt kevesen hiszik el. Az Egyesült Államok kiemelt nemzetbiztonsági kockázatot lát a már több mint 1,5 milliárd alkalommal letöltött alkalmazásban.

Rovatok