Index Vakbarát Hírportál

A Tinder kifejezetten gyatra a pártalálásban

2019. november 28., csütörtök 09:44

A Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem pszichológusai 269 norvég tinderezőtapasztalatait elemezték, a válaszolók 60 százaléka nő volt. Az általános tapasztalatok szerint az app meglehetősen rossz hatékonysággal segíti hozzá a usereket, hogy hosszú távú kapcsolatra találjanak. Talán ez annyira nem meglepő.

Ugyanakkor az eredmények szerint a hatékony szexpartner-kereső app sztereotípia sem állja meg a helyét, mert a felhasználók nagy többsége még egyéjszakás kalandhoz sem jut az alkalmazás használatával.

A Trond Viggo Grøntvedt és munkatársai által megkérdezett egyetemi hallgatók legtöbbje több mint 100 másik felhasználóval lájkolta egymást kölcsönösen (vagyis match, közös érdeklődés alakult ki közöttük). Ennek ellenére csupán a résztvevők fele nyilatkozott úgy, hogy akár egy ilyen találattal is találkozott volna személyesen. A személyes találkozók esélye azonos volt a férfi és a női felhasználók esetében.

Ugyanakkor csak a válaszadók negyede használta az appot arra, hogy hosszú távú kapcsolatra leljen. A fennmaradó 75 százalék eszerint egyéjszakás kalandot keresett, vagy nem is akart találkozni senkivel.

De a kalandot keresők sem voltak igazán sikeresek.

Az eredmények szerint csak a felhasználók 20 százalékának volt egyszeri szexuális aktusa egy másik Tinder-userrel. Továbbá az ő többségük is csak egyetlen szexuális partnerrel lett gazdagabb, amíg a Tindert használta. Sőt, állításuk szerint ez az egy partnert akkor is megszerezték volna (a hagyományos csatornák segítségével), ha nem használnak Tindert.

A szerzők is felhívják arra a figyelmet, hogy ezek az adatok csak a norvég tinderezőkre érvényesek, és más országokban adott esetben máshogy működhetnek a felhasználók.

(New Scientist)

Rovatok