Index Vakbarát Hírportál

Távozott az Apple vezető dizájnere

2019. november 28., csütörtök 14:30 | négy éve frissítve

Jonathan (Jony) Ive vezető dizájner képe eltűnt az Apple felső vezetőinek tablóoldaláról, amiből arra következtetnek az elemzők, hogy megszűnt a munkaviszonya. Ive 1992-ben csatlakozott a céghez, majd négy évvel később vette át a dizájnrészleg irányítását. Nevéhez kötődik az Apple-termékek sokak által iránymutatónak tartott formatervi világa, így saját jogán is hírnévre tett szert.

Ive távozása nem volt teljesen előzményektől mentes, hiszen az Apple kiadott korábban egy közleményt arról, hogy "valamikor az év folyamán" távozni fog. A pletykák szerint a búcsút az tette szükségessé, hogy Ive figyelmét teljesen elvonta a terméktervezéstől az Apple új, ufóra hajazó központjának tervezése és kivitelezése.

Ennek ellenére várhatóan nem fog teljesen megszűnni Ive befolyása a jövőbeli Apple-termékek formatervezésére. A cég ugyanis Ive új cégét, a LoveFromot bízza meg dizájnfeladatokkal. A LoveFromban Ive régi barátjával, Marc Newsonnal társult. Ive és Newson számos termék tervezésében működött már közre.

Ezek egyike volt az Apple Watch, de terveztek már egy teljesen gyémánt gyűrűt (vagyis a gyűrű része is gyémántból volt), Leica fényképezőgépet és karácsonyfát is. Utóbbi meglehetősen minimalistára sikerült.

(Verge)

Rovatok