Index Vakbarát Hírportál

Angliában biztonságosnak találták a melegek és biszexuálisok bevonását a véradásba

2019. november 29., péntek 16:31

A nemrégiben bevezetett új szabályozás szerint Nagy-Britanniában már a meleg és a biszexuális férfiak is adhatnak vért, bizonyos megkötések mellett. A gyakorlat eddig biztonságosnak bizonyult. Az egyenlő jogokért kampányolók azonban teljes egyenjogúságot követelnek minden véradónak.

A legtöbb fejlett ország tiltja a szexuálisan aktív meleg és biszex férfiaknak, hogy vért adjanak. Csak abban az esetben fogadnak el vért tőlük, ha legalább egy éve nem volt már azonos nemű személlyel szexuális kapcsolatuk. Az indok szerint a melegek körében gyakoribb a HIV, a hepatitisz és egyéb nemi úton terjedő fertőzések.

Minden levett vért tesztelnek, de a tesztek egyes esetekben nem képesek kimutatni a friss fertőzéseket. két évvel ezelőtt – a teszteljárások fejlődésére hivatkozva – a brit hatóságok azonban lerövidítették a meleg férfiaknak véradás előttre előírt absztinenciát tizenkettőről három hónapra.

A brit vérellátó központ most kiadott jelentése szerint a két éve bevezetett új szabályozás nem okozott biztonsági problémát a brit vérellátó rendszerben. Vagyis nem volt szignifikáns emelkedés a fertőzött vérminták számában.

2018-ban nagyjából kétmilliószor adtak vért az Egyesült Királyságban, ezek közül hét esetben bizonyult a vér HIV-pozitívnak. 2017-ben ez a szám hat volt.

A hepatitszfertőzött vérminták száma 2018-ban 89 volt, míg egy évvel korábban 102. A HIV-fertőzött vérek mindegyikét időben felismerték, így ezeket nem kapta meg senki. A hepatitiszes vértől egy beteg megfertőződött, de ez az arány még mindig az elvárt 1 fertőződés/1 millió vérátömlesztés alatt van. Arról nem tudni, hogy a fertőzött véreket milyen szexuális orientációjú donorok adták.

Az utóbbi két évben több ország is követte az Egyesült Királyság példáját, és három-négy hónapra csökkentette az előírt szexmentességet a meleg donorok esetében.

Így van ez Kanadában, Franciaországban, Dániában és Hollandiában is.

Nálunk eközben meleggyógyító konferenciát rendeznek, és tudományos eseményként számol be erről a Hír TV.

(New Scientist)

Rovatok