Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztották a két új magyar műhold startját

2019. november 29., péntek 12:29

Magyar idő szerint péntek délelőtt, pár perccel 9 óra előtt indult volna az új-zélandi Māhia-félsziget csúcsán kialakított indítóállásról a Rocket Lab amerikai magáncég Electron rakétája. A rakéta a "Running Out Of Fingers" fantázianevű küldetéssel egy japán műholdat és az Alba Orbital nevű skóciai műholdfejlesztő cég "Albapod v2" műholdplatformját vitte volna az űrbe, rajta hat zsebműholddal.

A Rocket Lab tizedik küldetése magyar szempontból azért érdekes, mert két magyar gyártású nanoműhold is van a rakéta rakterében: a SMOG-P és az ATL-1 zsebműholdak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjai és oktatói által fejlesztett SMOG-P műhold egy meglehetősen kicsi, egy PocketQube (1PQ) egység méretű, azaz 5×5×5 centiméteres pikoműhold, míg a SMOG-P-n dolgozó csapat bevonásával kifejlesztett, de magánfinanszírozású ATL-1 kétszer akkora, mérete 5×5×10 cm (2 PQ).

A pénteki startot először 9 óra 20 percre halasztották még az éjjel, majd reggel, nem sokkal az élő közvetítés megkezdése után félbeszakadt az adás, és a Rocket Lab Twitteren azt közölte, hogy lefújják a startot. Pontos magyarázatot nem közöltek, tweetjükben annyi áll, hogy a földi rendszerek működését szeretnék még tesztelni kicsit, és hogy hamarosan közzéteszik az új startidőpontot.

A küldetés fő célja a japán ALE-2 műhold pályára állítása, amire december 12-ig van lehetőség, szóval ha addig nem sikerül megoldani a felmerült technikai problémákat, akkor a komplett küldetés kudarcba fullad.

ALE-2 meglehetősen különleges műhold: 380 kilométer magasságú pályájáról a tervek szerint apró fémgolyócskákat lődöz majd a légkörbe, amik különböző színben játszó mesterséges meteoresőt fognak produkálni – állítólag a tokiói olimpia megnyitóján.

Rovatok