Index Vakbarát Hírportál

HIV-pozitív spermabank nyílik Új-Zélandon

2019. november 29., péntek 10:23

Az alapítók célja a kizárólag HIV-fertőzött férfi donorok által adományozott hímivarsejteket raktározó intézmény alapításával az, hogy így segítsenek eltörölni a fertőzöttséget övező társadalmi stigmákat.

Eddig három HIV-pozitív férfi jelentkezett, hogy spermát adományoz, mindhármukban kimutathatatlanul alacsony a vírusok száma. Ez azt jelenti, hogy olyan kevés vírus van a vérükben, illetve egyéb testváladékaikban, hogy

a fertőzést nem tudják átadni szexuális úton vagy gyermeknemzés által.

A spermabank neve Sperm Positive, és a december 1-i AIDS-világnapra készülve alapította három jótékonysági szervezet. Ezek a Body Positive, az Új-zélandi AIDS Alapítvány, illetve a Positive Women Inc, és azt remélik a projekttől, hogy hozzájárul a HIV-fertőzéssel kapcsolatos edukációhoz, illetve csökkenti a fertőzöttek társadalmi megbélyegzettségét.

A spermabank nem fog önálló meddőségi klinikaként üzemelni, de a jótékonysági szervezetek segítenek majd az egyéb termékenységi klinikákon kezelt, és a HIV-pozitív férfiaktól származó sperma iránt érdeklődő nők tájékoztatásában.

Az egyik donor, Damien Rule-Neal szerint, amikor felfedte fertőzöttségét munkáltatója előtt, zaklatni kezdték a munkahelyén, így úgy döntött, hogy otthagyja a céget. Az új-zélandi közrádiónak elmondta, hogy ma már rendelkezésre állnak azok a terápiák, amelyekkel megakadályozható a fertőzés továbbadása, és sok HIV-pozitív nőismerőse van, akik gond nélkül tudtak gyermeket vállalni. Rule-Nealnek, akit 20 éve diagnosztizáltak HIV-fertőzöttséggel, két gyereke és három unokája van, házas és egészséges.

(BBC)

Rovatok