Index Vakbarát Hírportál

Jelentős az iskolák környékének légszennyezése

2019. november 29., péntek 14:49 | aznap frissítve

A Greenpeace, tavaszi mérésüket megismételve, szeptember és október folyamán újfent levegőszennyezettségi méréseket folytatott az iskolák térségében. a nitrogén-dioxid koncentrációját mérték diffúziós csövek segítségével.

Összesen 51 cső adatait értékelték ki, amelyek 41 iskolánál és óvodánál, illetve néhány kontrollhelyszínen mérték a nitrogén-dioxid-koncentrációt. Az iskolákhoz kihelyezett mérőeszközök közül 28 esetben mértek olyan magas, 40 mikrogramm/köbméter (μg/m3) feletti koncentrációt, amely a Greenpeace szerint már nem elfogadható.

A vizsgált iskolák és óvodák közül 30 volt Budapesten, és a magas szennyezettségi értékek által érintett intézmények zöme is közülük került ki. 23 esetben mértek 40 μg/m3 feletti koncentrációt. Három esetben extrém magas volt az érték, ezeknél az egy hónapon keresztül végzett mérés 24 órára vetített átlaga meghaladta a 85 μg/m3 koncentrációt.

De a pécsi iskolák és óvodák levegője sem sokkal jobb. Ott kilenc csövet helyeztek ki, ezek közül öt mért magas koncentrációt. Miskolcon viszont a nitrogén-dioxid-szennyezés alacsonyabbnak mutatkozott. Ott azonban a rendkívül kis szemcseméretű szálló por okozhat egészségügyi problémákat. 

A nitrogén-dioxid városi környezetben döntően a dízeljárművek kipufogócsövéből kerül a levegőbe. Belélegezve csökkenti a tüdőfunkciót és különféle légzőszervi károsodásokat okoz, valamint kapcsolatba hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is. Növeli továbbá az asztmás megbetegedések számát, és kitettség esetén könnyebben elkapunk légúti megbetegedéseket. A szennyezett területeken a csecsemők alacsonyabb születési súllyal jönnek világra – írta közleményében a környezetvédő szervezet.

Rovatok