Index Vakbarát Hírportál

Új életet leheltek a Nemzetközi Űrállomás kozmikus sugárzásmérőjébe

2019. december 2., hétfő 15:28

Új szivattyúkat szereltek fel hétfőn a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részén működő kozmikus sugárzásmérő berendezéshez az ISS asztronautái. Az olasz Luca Parmanitónak (ESA) és az amerikai Andrew Morgannak (NASA) ez volt a harmadik űrsétája nem egészen három hét alatt.

Az űrhajósoknak négy új szivattyút kellett felszerelniük az alfa-mágneses spektrométerhez, amely saját hűtés nélkül működésképtelen. Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA a mostani űrsétasorozatot – amely a legbonyolultabb a Hubble-űrteleszkóp küldetései óta – egy bypass szívműtéthez hasonlította.

A kétmilliárd dolláros (603 milliárd forintos) berendezés 8 éve kutat antianyag és sötét anyag után az ISS fedélzetén. A spektrométer az eredeti tervek szerint csak három évig működött volna, ezért a NASA nem is számolt a műszer kézi javításával. A régi szivattyúk lecserélésével az űreszköz időtartama várhatóan újabb 5-10 évvel meghosszabbodik.

A nagy tét miatt az irányítóközpont nagy gondosságra intette az űrhajósokat. Az űrmunka oroszlánrészét Parmitano végezte, aki a Canadarm-2 távirányítású robotkar platformján tartózkodva, két kézzel ragadta meg a 159 kilogramm tömegű, 107 centiméter magas és 82 centiméter széles ládát, amelyben a szivattyúk voltak, úgy haladt a spektrométer felé. Miután sikeresen beszerelte a négy pumpát, a vezetékek bekötésével tette ismét üzemképessé a műszert.

Az alfa-mágneses spektrométert az Endeavour űrsikló szállította az utolsó útján, 2011-ben a Nemzetközi Űrállomásra.

(MTI/NASA/ESA)

Rovatok