Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló képek: szinte teljesen eltűnt a Viktória-vízesés

2019. december 5., csütörtök 11:41

Drámai fotókat közölt a Reuters és az AFP hírügynökség is a Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesésről. Az UNESCO természeti világörökségek listáján is szereplő vízesés évtizedek óta nem volt ennyire kiszáradva: a térséget hosszú ideje sújtó aszály miatt ugyanis a világhírű afrikai látványosságot tápláló Zambézi folyam vize rekordalacsony szinten csordogál, írja a Sky News.

A százméteres mélységbe alázúduló vízesés, aminek moraját mostanáig kilométerekkel arrább is lehetett hallani, és ami valóságos vízfüggönybe burkolta és szivárványokkal díszítette a két országot elárasztó földtani repedést, jelenleg szinte teljesen halott, önmaga árnyékaként csak pár vékony vízzuhataggal jelzi, hogy itt egykor csodás természeti jelenséget figyelhettek meg az ide látogatók.

A Viktória-vízesés vízhozama természetesen nem most csökkent le először, de ilyen kiszáradásra jó ideje nem volt példa: 25 évvel ezelőtt szóltak utoljára a híradások arról, hogy milyen aggasztó állapotba került a vízesés.

A turizmus drámai csökkenésével küzdő Zambiának nagyon rossz hír a vízesés kiszáradása, bár a nemzeti park illetékesei azt mondják, hogy a kiszáradt folyómeder, a Grand Canyonhoz hasonló mély sziklahasadékkal önmagában is vonzó látvány, amiért érdemes így is odalátogatni.

A vízesés kiszáradását a súlyos esőhiány okozta, amit nagy valószínűséggel a globális felmelegedés számlájára lehet írni, csakúgy mint a Föld más hasonló területein. Afrika ezen részén negyven éve nem volt ekkora aszály, mint ami hónapok óta sújtja Zambiát és Zimbabwét, a vízhiány pedig egyaránt károkat okoz a mezőgazdaságnak, a vízerőművek révén az energiaellátásnak, a bányaiparnak és a turizmusnak is. Jövő éve elején, az esős évszak beköszöntével persze javulni fog a helyzet, a vízesés is valószínűleg magához tér, de a jelenleg uralkodó, hosszan tartó extrém időjárási helyzet mindenképp aggasztó jövő képét vetíti az itt élők elé, csakúgy, mint a Reuters által közreadott előtte-utána fotók:

Rovatok