Index Vakbarát Hírportál

Békafonnal hallgatnák le tudósok az élővilágot

2019. december 6., péntek 19:28

Az Új-Dél-Walesi egyetemen kutatók megalkották a telekommunikáció új lépcsőfokát, a békafont. Az új eszközzel tudósok felhívhatnak kitelepített automata megfigyelőállomásokat, és lehallgathatják a környék békáit.

A kutatásuk eredményét a Brit Ökológiai Társaságon keresztül publikálták. A Dr. Adrian Garrido Sanchis által vezetett csoport a főváros környéki élővilág megfigyelésére rukkolt elő a békafonnal.

A békafon egy úgy nyílt forrású technológia, amit a kód módosításával különböző kutatási célokra lehet felhasználni. Az eszköz lehetővé teszi, hogy bármikor, bárhonnan felhívjunk egy megfigyelő állomást, ahol telepítettük a technológiát.

– magyarázza Dr. Garrido Sanchis.

Introducing the FrogPhone: a new device which allows scientists to call up a frog survey site and monitor its inhabitants. The #UNSWCBR-led research was published today by the @BritishEcolSoc https://t.co/WKjNTcG3pq pic.twitter.com/yWV91mpQKJ

— UNSW Canberra (@UNSWCanberra) December 5, 2019

Az eszköz 150 méteres körzetben hallgatja le az élővilágot, amit 3G-t és 4G-t használva továbbít a hívó tudósoknak, és nagy akkumulátorokkal és napelemmel tartja magát működésben. Ha valaki felhívja az állomást, a telefon három másodpercig kicseng, majd létrejön a kapcsolat és az eszköz azonnal víz- és légmintaelemzést küld sms-ben a hívónak.

Az eszköz egyik előnye, hogy kutatók minimalizálni tudják vele az élővilágra gyakorolt hatásukat. Egyszer kirakják, és elvileg onnantól kezdve magától ketyeg. Egy másik előny, hogy senkinek nem kell például éjszaka kikúsznia egy megfigyelendő területre, hogy lehallgassa a környék békáit. Az egyik társszerző, Anke Maria Hoefer azt emelte ki, hogy a békafon segítségével az otthon melegéből, akár vacsora után, 10-15 perc alatt is elvégezhető egy mérés, ami eddig órákat vett igénybe.

A teszteket nem véletlenül Canberra körül folytatták le. A környéken élő békák jelenléte, vagy inkább hiánya káros környezeti változásokat jelezhet elő. Az eszközt műholdas kommunikációs modullal, vagy hatékonyabb mikrofonokkal is lehet fejleszteni, hogy rossz vételű helyeken is lehessen vele kommunikálni, és hogy nagyobb területet tudjon lehallgatni.

A békafont persze nem csak békák megfigyelésére lehet alkalmazni, mivel kisebb módosításokkal  alkalmas lehet más állatok lehallgatására is.

Rovatok