Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas átverésnek tűnik az autizmust gyógyító C-peptid

2019. december 6., péntek 15:21 | aznap frissítve

Az autizmus jelen tudásunk szerint gyógyíthatalan neurológiai állapot, amelynek még a mechanizmusát sem értjük igazán, nemhogy hatékony gyógymódunk lenne ellene. Az autista gyermekek szülei ezért könnyű áldozatai a kétségbeesésüket kihasználó csalóknak, akik a legkülönfélébb “gyógymódokat” kínálják a betegségre. A legújabb sztár a C-peptid, amelynek magyarországi népszerűsítése Varga Gáborhoz köthető. Ő azoknak a “gyógygombáknak” is a reklámarca, amelynek forgalmazóját már elmeszelte a versenyhivatal. Most a C-peptid miatt is bepanaszolták a GVH-nál, ő pedig nyilvánosságra hozta a feljelentő személyét, akire rázúdult a rajongók haragja.

Varga Gábor „hatóanyagkutató” (valójában közgazdász és történész) régi jó ismerőse lehet mindenkinek, akit szórakoztatnak a mindent gyógyító csodaszerek, illetve forgalmazóik és a Gazdasági Versenyhivatal összetűzései. A GVH szinte az egyetlen olyan hatóság Magyarországon, amely rendszeresen fellép a betegek kétségbeesését kihasználni igyekvő kuruzslók ellen. Jogkörei azonban csak a tisztességtelen reklám büntetésére terjednek ki, a szert betiltani nincs módja.

Vargáékat 2013-ban büntette meg a GVH versenytanácsa tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt, mivel “jogi értelemben valótlannak tekintendő állításokat tett az általa forgalmazott gyógygomba kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítők gyógyító, betegségmegelőző hatásaira vonatkozóan”.

A határozatban a MAX-IMMUN Rák- és Immunkutató Kft.-t (amelynek abban az időben Varga Gábor volt az ügyvezetője) kötelezték 21 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére. Különösebben nem rendíthette meg a céget a büntetés, tekintve, hogy a 2013-as nettó árbevétele 1,78 milliárd forint volt (a legutóbbi, 2018-as beszámoló szerint ez azóta 983 millió forintra csökkent).

Egy októberi hír szerint a Max-Immun Kft. Abasáron új üzemet épít 800 millió forint beruházással. Az üzemben várhatóan 60 munkást foglalkoztatnak majd, akik orr- és bőrápoló spray-ket gyártanak majd. Varga Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 

Komoly esély van arra, hogy Abasár 5 éven belül híresebb lesz, mint New York.

Varga továbbá kifejtette, hogy "az új gyárban olyan világújdonságot fogunk előállítani és kiszerelni, amit úgy hívunk, hogy proinzulin C-peptid spray, azért világújdonság, mert soha kereskedelmi forgalomban nem volt még ez a molekula, fehérje. Mi kihasználtuk azt a tulajdonságát, hogy a c-peptid elősegíti a bőr tápanyagellátását."

Vajon hogyan teheti egy a bőr tápanyagellátását elősegítő spray híresebbé Abasárt New Yorknál? Nos, úgy, hogy ez a Vargapeptide bőrápoló spray sokkal több egyszerű dezodornál. Nem is drága, hiszen

a 18 milliliteres kiszerelés mindössze 22 750 forintba kerül, vagyis 1263 forint millilitere.

Segít az autizmus leküzdésében?

Ezért a pénzért persze nem akármit kapnak a vásárlók. A termék honlapján, ahol videók sorozatában vallanak a hálás betegek a szer csodás hatásáról, azt írják, hogy az

Orr-spray-n keresztül alkalmazott proinzulin c-peptid támogatja, regenerálja az egészséges agyfunkciókat és ennek következtében segít az autizmus, a skizofrénia, rák, cukorbetegség, fejfájás/migrén, túlsúly, gyulladásos problémák, agyérgörcs stb. leküzdésében.

Figyelmesebb olvasóinknak rögtön fura lehet, hogy egy kozmetikumként árult készítményről azt állítják, hogy segít egy sor neurológiai és más betegség leküzdésében (közöttük gyógyíthatalan kórok is vannak). Ez tűnt fel Meleg Sándor dietetikusnak is, aki Alimento című blogján részletesen foglalkozik a C-peptid feltételezett (és valójában nem létező) autizmusgyógyító, agyserkentő gyógyhatásaival (bár e kifejezéseket óvatosan mellőzi a hirdető).

A dietetikus tisztességtelen reklámtevékenység gyanújával panaszbejelentést is tett a GVH-nál, akiknek valószínűleg nem nagyon kellett keresniük Varga elérhetőségét.

A GVH-nak küldött panaszbejelentésem arról szólt, hogy az interneten a C-peptidhez kapcsolódóan olyan gyógyhatásokat jelenítettek meg, amelyeket egyrészt semmi sem támaszt alá, másrészt pedig kozmetikai termékről állít gyógyhatást, ami alapvetően tilos

- mondta el az Indexnek Meleg Sándor. A “hatóanyagkutató” a dietetikus bejelentésére válaszul nyilvános Facebook-bejegyzésében kiírta Meleg Sándor nevét, mintegy megjelölve őt rajongói számára, mint a borítékolható zaklatások célpontját. Meleget azóta folyton hívogatják, amit ő némi büszkeséggel visel.

Semmiféle gyógyhatás

De mi is ez a csodatevő hatóanyag? A c- (vagyis connecting, összekötő) peptid egy rövid, 31 aminosavból álló peptidlánc, amely a proinzulinban köti össze a jövőbeli inzulin A- és B-láncát. A C-peptid számos, sejten belüli jelátviteli folyamatban szerepet játszik, amelyek legtöbbször a szénhidrát-anyagcseréhez köthetők. Ez nem is meglepő, hiszen az inzulin termelődésének, illetve a célsejtekben kifejtett hatásának zavarai okozzák a cukorbetegségek különböző fajtáit.

A C-peptidet főként az egymással nagyon hasonló tüneteket produkáló cukorbetegség-típusok elkülönítésére, vagyis diabétesztesztként használják. Azt azonban fontos látni, hogy bár a C-peptid az inzulintermelésben játszik szerepet, nem egyenértékű az inzulinnal. Nem lehet az inzulin helyettesítőjeként használni, illetve bármilyen inzulinnal kapcsolatos kutatási eredmény teljesen irreleváns, ha a C-peptid állítólagos gyógyhatását próbáljuk bizonyítani.

Laborkísérletek korábban kimutatták, hogy a C-peptidnek lehet némi, a cukorbetegséghez és a kiválasztáshoz köthető biológiai alkalmazása, ezért több kisebb gyógyszercég is próbálkozott C-peptid-tartalmú szereket fejleszteni. Sajnos nulla eredménnyel. A legtovább a Cebix nevű cég jutott, amely belekezdett az úgynevezett fázis 2-es klinikai vizsgálatokba is (az első fázisban egészségeseknek adják a szert, majd a második fázisban kevés betegnek). A készítményükkel diabétesz eredetű érrendszeri problémákat akartak gyógyítani. Kiderült azonban, hogy a C-peptid eredményei semmiben sem különböznek a placebós kontrollcsoport eredményeitől.

A Cebix a kudarc hatására felhagyott a fejlesztéssel, és csődöt jelentett.

Jelenleg nem létezik C-peptid hatóanyagot tartalmazó, kereskedelmi forgalomban kapható gyógyszer, semmilyen betegségre.

De miért autizmus?

Most azt kérdezik, hogy az inzulintermelődés köztes termékéhez hogyan jön az agy, illetve az agyfejlődési rendellenességek, például az autizmus? Ha az elérhető kutatási eredményeket vesszük alapul, akkor azt kell mondjuk, hogy

fogalmunk sincs.

Semmilyen tudományos indoka nincs annak, hogy a C-peptidet agyi betegségek kezelésében alkalmazzuk. Nem találtunk egyetlen klinikai vizsgálatot sem, amely bizonyította volna, hogy a C-peptidnek bármiféle hatása lenne például az autizmusra, az agysérülésekre vagy bármilyen degeneratív agyi kórképre.

A nemzetközi és a hazai irányelvek nem említik a c-peptidet az autizmus kezelésében, minthogy autizmussal összefüggésben nincsenek a c-peptid hatásosságát támogató bizonyítékok. Sőt, kutatások sincsenek a c-peptid autizmuskezelő hatásával kapcsolatban. Csak egyedi történetek vannak, tehát nem mondhatjuk, hogy az autizmus gyógymódjáról lenne szó

- érvel Németh Krisztina klinikai szakpszichológus, az Autizmus Alapítvány ambulanciájának vezetője. A pszichológus elmondta, hogy már azért sincs értelme az autizmus gyógyíthatóságáról beszélni, mert nem betegségről, hanem eltérő idegrendszeri fejlődésről van szó. Változás, javulás minden életkorban lehetséges, de ha a gyógyítás kifejezést az állapot végleges megszüntetése értelmében használjuk, akkor kijelenthető, hogy az autizmusban való érintettség sajnos soha nem tűnik el.

Persze a tudományos adatok, sőt kutatások teljes hiánya nem jelenti azt, hogy Varga Gábor a Facebookon, illetve a nevéhez köthető honlapokon ne szolgálna nagyon tudományosan hangzó magyarázatokkal. Az okfejtések után sok tudományos közlemény absztraktját is belinkelték, amitől talán a laikusok úgy gondolhatják, hogy a leírt állítások alátámaszthatók tudományos eredményekkel. Csakhogy ezek a tanulmányok még véletlenül sem arról szólnak, hogy C-peptiddel kezeltek neurológiai betegségben szenvedő vagy autista embereket, és ők ettől meggyógyultak. Valójában teljesen irrelevánsak a téma szempontjából.

A gyógyítás szó azonban feltűnően hiányzik a Vargapeptide reklámjaiból. A gyártó a korábbi kellemetlenségei árán már megtanulhatta, hogy egy kozmetikai termék reklámozásában gyógyhatásra vonatkozó állítást nem érdemes reszkírozni. Pláne akkor, ha ezt semmi sem támasztja alá, vagyis hamisnak tekintendő.

Közösségi marketing

Ugyanakkor valahogy mégis csak tudatni kell vállalkozásunk célcsoportjával, hogy miről is van szó valójában. Varga Gábor ezt Facebook-oldalán így oldja meg:

Mi az a c-peptid? Az orvostudomány történetének legnagyobb tévedése, amely gyógyszerek feletti kategória és olyan gyógyászati paradigmaváltást idéz elő, amire eddig soha nem volt példa. Mindent elsöpör, amit eddig láttunk, amit eddig hittünk. Véget vet a középkori szintű orvostudománynak, ami nem vette észre azt, hogy szinte mindent a központi idegrendszer képes gyógyítani. Miért? Két kép és egy anyuka levele leír mindent. Aki ebből nem ért, azért imádkoznunk kell.

Az állítólagos anyuka arról vall, hogy a szer hatásra sokkal szebb lett autista fia írásképe. Egy másik állítólagos anyuka szerint az ő ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitással élő) fia állapotában már hat nap után óriási különbség állt be. Sok hasonló beszámolót olvasni a Facebookon, amelyek közös jellemzője, hogy ellenőrizhetetlen, vajon valós történetek állnak-e mögöttük (és ha valósak, honnan tudja az a laikus szülő, hogy valójában mi történt gyermekével). TöbbFacebook-csoport is létezik, amelyben állítólagos autista gyermeket nevelő szülők osztják egymással a C-peptiddel kapcsolatos élményeiket. 

A cpeptide.com weblapon az olvasható, hogy az író (nincs aláírás) egy síbaleset után próbálta ki a C-peptidet a traumás agysérülésének kezelésére, és kiváló eredményeket kapott. A memóriája jobb lett, mint annak előtte, jobban alszik és nyugodtabb lett. Természetesen semmi bizonyítékkal nem szolgál arra, hogy mindez tényleg megtörtént, és hogy valójában mi történt a fejében a szer hatására.

Már a spricceléstől kezdve sántít

Az orrspay-vel történő bejuttatás Meleg Sándor szerint már alapvetően problémás, hiszen a C-peptid egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy az orrnyálkahártyából hatékonyan felszívódva eljusson az agyig. De még ha el is jut, miért gyógyítaná ott az autizmust? Semmiért, ez légből kapott, semmilyen bizonyítékkal alá nem támasztott állítás.

Találni olyan tanulmányokat, amelyek szerint a cukorbeteg anya nagyobb valószínűséggel hoz világra autista gyereket, de hogy ez miért van, arról sejtelmünk sincs (emellett II-es típusú diabéteszes anyáknak is nagyobb eséllyel születik autista gyermekük, pedig náluk a C-peptidnek semmi baja). Így a C-peptid esetleges hiánya, mint ok, inkább a rossz vicc kategóriájába sorolható, mint hogy tudományos tény lenne.

Az egészségügyi átverésekhez használt csodaszerek magyar terjesztői általában csak felszállnak a nemzetközi csalóvonatra, és külföldi cikkeket fordítanak le magyarra, külföldről importált étrendkiegészítőkről állítják, hogy mindent gyógyítanak. A Vargapeptide nem ilyennek tűnik, ugyanis bármennyire is kerestük, nem találtunk az interneten Vargától független készítményeket, amelyekről azt állították volna, hogy gyógyítja az autizmust, vagy más neurológiai betegségeket.

Úgy tűnik hát, hogy hungarikummal állunk szemben.

Méghozzá egy mindent gyógyító hungarikummal, hiszen az autizmus (bár ezt kommunikálják a legerősebben) csak egyike azon állapotoknak, betegségeknek, amelyek kezelését a cég honlapján elérhető rengeteg videó összefüggésbe hoz a C-peptiddel. A teljesség igénye nélkül van itt hallászavar, epilepszia, baleseti agysérülés, éber kóma, fáradékonyság, Parkinson-kór, depresszió, agydaganat, látásproblémák, stroke, irritábilisbél-szindróma, csontvelőrák és minden más.

Felhőtlen boldogság

Mindenki megtalálhatja itt azt a betegséget, amiért neki vagy szerettének szüksége van a C-peptidre. Talán mondanunk sem kell, hogy semmilyen értelmezhető kutatás nem támasztja alá azt, hogy a C-peptid bármilyen terápiás értékkel bírna e kórképek közül bármelyikben is.

A videók címében megint csak vigyáztak, hogy a gyógyítás szó ne szerepeljen, az általános séma szerint egy betegség neve szerepel, majd következik az “és a proinzulin C-peptid spray”. Nehéz választani a művek közül, mégis talán az Ébredés a kómából: az agyhalottnak nyilvánított Zsuzsi története és a proinzulin C-peptid spray című darab a legszörnyűbb. A bevezetőben azt írják, hogy

Zsuzsa és Kornél 5 éve tartó felhőtlen boldogságát egy szörnyű rosszullét szakította meg. Zsuzsa kómába esett, és az orvosok azt tanácsolták Kornélnak, hogy szervezze inkább a temetését. A férfi azonban nem adta fel és harcolni kezdett párja életéért.

Összefoglalva tehát a C-peptid nem gyógyítja az autizmust, ahogy semmilyen más állapotot és betegséget sem. A C-peptid nem gyógyszer, az anyagot tartalmazó spray kozmetikai bőrápoló készítmény, amely nemcsak, hogy súlyos betegségek kezelésében hatástalan, de arra sem láttunk semmilyen bizonyítékot, hogy legalább a bőrt ápolná. Ha mégis így lenne, milliliterenként 1263 forintos árával alighanem ez lenne a világ egyik legdrágább bőrápolója.

(Borítókép: Aradi László / Index)

Rovatok