Index Vakbarát Hírportál

Rekord nagyságú nyomravezetői díjjal vadásznak az orosz hackerekre

2019. december 6., péntek 18:37

Legalább 40 ország cégeitől, iskoláitól, vallási szervezeteitől lophatott dollármilliókat az az Evil Corp ("Gonosz vállalat") nevű társaság, aminek a két tagját most név szerint megnevezték az amerikai hatóságok, és akik ellen vádat is emeltek, írja a BBC.

A vádak szerint Makszim Jakubec vezeti az Evil Corp-ot, Igor Turasev pedig a társaság adminisztrátora. Feltehetőleg mind a ketten Oroszországban vannak. A hatóságok szerint Jakubec korábban az orosz hírszerzésnek dolgozott.

Az amerikai hatóságok szerint az Evil Corp legalább 100 millió dollárt lopott a Bugat (vagy más néven: Dridex) nevű szoftverrel. A hekkerek majdnem minden esetben adathalászat segítségével szereztek hozzáférést számítógépekhez és hálózatokhoz, a megszerzett banki adatokkal pedig utalásokat indítottak. A megszerzett anyagi forrásokkal aztán más törvénytelenségeket pénzeltek.

Jakubec nemcsak a Dridexszel, hanem a Zeus nevű rosszindulatú szoftverrel is nagyjából 70 millió dollárt szerzett gyanútlan áldozatoktól. A brit nyomozóhivatal, az NCA információi szerint Jakubec a lopott pénzből nagyjából 328 ezer dollárt (majdnem 100 millió forintot) költött az esküvőjére. Egy Lamborghinije is van, aminek a személyre szabott rendszámtáblájára az áll oroszul, hogy tolvaj.

Az amerikai hatóságok 5 millió dolláros nyomravezetői díjat tűztek ki annak, aki segít megtalálni nekik a két férfit. Ekkora összeget még nem ajánlottak fel kiberbűnöző elfogásának segítésére.

Rovatok