Index Vakbarát Hírportál

Feladták a küzdelmet, nem tudták sítalpakon átszelni a Jeges-tengert

2019. december 8., vasárnap 18:31 | aznap frissítve

Kénytelen volt feladni vállalkozását Mike Horn dél-afrikai kutató és norvég társa Boerge Ousland, akik sítalpakon akarták átszelni a Jeges-tengert, hogy adatokat gyűjtsenek az északi-sarki jég zsugorodásáról.

A kutatók két hónap alatt tervezték megtenni az alaszkai Nomeból a norvégiai Spitzbergákra tartó útjukat. Az északi-sarki jég azonban a szokásosnál is jóval vékonyabb volt. Sok helyen sodródó jégtáblákon és nem egybefüggő jégmezőkön kellett átkelniük az enyhe tél miatt, ami akadályozta terv szerinti haladásukat, írja az MTI.

A kutatók mintegy 1800 kilométert tettek meg augusztusban kezdődött 87 napos útjukon, amelyet november közepére terveztek befejezni. Péntekre azonban teljesen elfogytak készleteik, és a fedélzetére vette őket a Lance nevű norvég jégtörő-kutatóhajó az északi szélesség 82. fokánál a Jeges-tenger norvég vizein.

Horn és Ousland augusztus 25-én indult Nomeból, augusztus 25-én léptek sítalpaikon a jégmezőkre. Október 27-én érték el az Északi-sarkot. Heteket töltöttek egyedül a jégen sötétségben és a nagy hidegben. Volt, amikor mínusz 40 Celsius-fok volt, de plusz 2 Celsius-fokot is mértek útjukon, amit a klímaváltozás számlájára írnak. Mike Horne azt mondta: 

Tudtuk, hogy kezdettől fogva nehéz expedíció lesz, de amit átéltünk, az minden képzeletünket felülmúlt.

Rovatok