Index Vakbarát Hírportál

Ikertestvérével osztozott meg a heréin

2019. december 10., kedd 20:09

Egy 36 éves, here nélkül született férfinek sikerült beültetnie ikertestvére egyik heréjét egy belgrádi klinikán. A nemzetközi sebészcsapat által végrehajtott műtét célja a helyszínen segédkező Dr. Dicken Ko, a bostoni Tufts Egyetem transzplantációs sebésze és urológusa szerint az volt, hogy

A testvérpárt egyszerre műtötték, a beavatkozás bonyolultságát az adta, hogy igen gyorsan kellett két artériát és két eret kellett összevarrni, mivel vérellátás nélkül a herék csak 4-6 órán át életképesek. A siker azonban nem teljes: operáció közben ugyanis nem találták azt a szövetet az orvosok, ami a herenélküli férfinél a spermát kijuttatná a herékből, így természetes úton egyelőre nem lehet gyereke, csak mesterséges megtermékenyítéssel – a sperma lecsapolásával.

A testvérpár jól van, pénteken a herét kapó férfinek már rendes tesztoszteronszintje volt. A felajánló testvér már apa, de a későbbiekben is lehet még egy herével is gyereke. És mivel egypetéjű ikrek, ugyanaz a genetikai felépítésük, így attól sem kell aggódni, hogy az szervezet kilökné az új szervet.

Az orvostudomány történetében a belgrádi még csak a harmadik ilyen transzplantáció volt. Az első kettőt az amerikai St. Louisban hajtották végre 40 évvel ezelőtt, szintén olyan ikertestvéreknél, ahol az egyikőjüknek hiányoztak a heréi.

Az nagyon ritka, hogy valaki herék nélkül szülessen, de az orvosok szerint a transzplantáció nem csak náluk alkalmazható, hanem transzszexuális embereknél, balesetek áldozatainál, sebesült katonáknál és rákos betegeknél is.

Az orvoscsoportnak nem ez az első nemi szervi műtétje. Ko és a szintén a műtétnél segédkező Branko Bojovics ott volt az első péniszátültetésen, amit az Egyesült Államokban végeztek, míg a csapatot vezető Miroszlav Djordjevicset azután kereste meg a testvérpár, hogy olvasták, egy ikerpárnál sikeres méhátültetést végzett el, mely lehetővé tette azt, hogy páciense gyereket vállalhasson.

(24.hu)

Rovatok