Index Vakbarát Hírportál

Új algoritmussal lehetnek hatékonyabbak a Google-keresések

2019. december 11., szerda 11:16

Októberben jelentette be a Google, hogy már fut a BERT nevű algoritmus, amit egészen szerényen csak úgy jellemeznek, hogy 

talán a legnagyobb lépés a keresés történetében.

A BERT (Bidirectional Encoder Representations) egy gépi tanuláson és a neurális hálózatok módszerén alapuló algoritmus, amelynek a célja az emberi nyelv jobb megértése. Eddig a legtöbben azt hitték, hogy csak az angol nyelvű kereséseket pontosítja, azonban az ite.hu kiszúrta, hogy magyar nyelven is működik. 

Az algoritmussal emberszerűbben tudják értelmezni a felhasználói kereséseket, a korábbi szóértelmezésen túllépve már egyre pontosabban képes a szavak egymáshoz való kapcsolódását és ennek révén a jelentésváltozásokat is megérteni, azaz pontosabb és jobb keresési eredményeket tud mutatni a felhasználóknak, és a  a weboldal-tulajdonosok relevánsabb látogatókra számíthatnak. Valószínűleg nem lesz olyan nagy változás a keresőoptimalizálásban, továbbra is fontosak lesznek a kulcsszavak, ugyanakkor az egyedi kereséseket, kifejezéseket hatékonyabban tudja majd értelmezni az új algoritmus.

Rovatok