Index Vakbarát Hírportál

Applikációval lehet csökkenteni az alkoholfogyasztást, önkéntesek jelentkezését várják hozzá

2019. december 13., péntek 15:40

Keveset tudunk az egészséges alkoholfogyasztást  segítő alkalmazások hatékonyságáról, pont ezért indul az   ELTE-n egy kutatás, amiben arra kíváncsiak, hogy egy, az egyetemen fejlesztett alkalmazás mennyire hatékony. 

A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es becslése alapján 379 ezer alkoholista él itthon, amivel benne vagyunk a világ top 10-ben (ha az alkoholisták és a lakosság arányát vesszük). Ez nem csak népegészségügyi szinten nagy teher, de egyéni és közösségi szinten is nagy kárt okoz. 

A probléma kezelésének egyik leghatékonyabb módja a megelőzés lenne. Az általános tapasztalat az, hogy az egészségügyi kereteken belül problémás ivóknak nyújtott alkoholintervenciós foglalkozások hatékonyak, viszont kevés emberhez jutnak el a szűkös anyagi és humán erőforrások okán.

Nem segít a dolgon, hogy a problémával élők sem vesznek részt szívesen kezelésben, nagy részben a megbélyegzéstől való félelmük miatt.

Az alkalmazással viszonylag olcsón lehet eljutni sok emberhez úgy, hogy a résztvevők megőrzik az anonimitásukat. Olyan emberek is használhatják, akiknél még nincs baj, de magas rizikóval jár az alkoholfogyasztásuk, vagy csak a szilveszteri buli után ígérik meg maguknak, hogy soha többé nem isznak, vagy legalábbis jóval kevesebbet mint tavaly. 

A digitális intervenciókban rejlő nagy lehetőség, hogy viszonylag olcsón lehet eljutni sok emberhez, ráadásul úgy, hogy a résztvevők megőrzik anonimitásukat. Mivel egy mobilalkalmazás letöltése se nem hosszú idő, se nem túl bonyolult, olyan felhasználók is használhatják, akiknél nincsen még baj, de magas rizikóval jár az alkoholfogyasztásuk. Ez egyrészt növeli az intervenció hatékonyságát, másrészt csökkenti az esélyét annak, hogy a rizikós alkoholfogyasztás az életminőség romlásához vagy alkoholbetegség kialakulásához vezessen.

Az ELTE-n fejlesztett alkalmazás (Yoozan) lényege, hogy miután a felhasználó tesztek segítségével felmérte a fogyasztásával járó rizikót, célokat állít annak mérséklésével kapcsolatban, ha indokolt. Ezt követően az alkalmazásban vezethető a fogyasztott alkohol mennyisége, a fizikai és pszichés állapot, ami fontos visszajelzést ad az alkohol mindennapokra gyakorolt hatásáról. A játékos visszajelzéseken túl a programnapló és a különböző témájú fórumszobák motiválják a felhasználókat. 

Az alkalmazás androidos készülékeken érhető el, és a honlapon lehet jelentkezni a tesztelésre. 

Rovatok