Index Vakbarát Hírportál

Szombaton tetőzik a legszaporább meteorraj, a Geminidák

2019. december 13., péntek 19:45 | aznap frissítve

December 14-én, szombaton hajnali 3 és este 11 között tetőzik az egyik leglátványosabb meteorraj, a Geminidák – írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló blog.

A megfigyelés nem lesz egyszerű, a meteorok hullásának látszólagos középpontjától ugyanis alig 12 fokra fog ragyogni a Hold, ráadásul csak két nappal a telihold után, és az ország nagy részén elég felhős, csapadékos idő lesz.

Ha a fénye nem világítaná be az égbolt jelentős részét, sötét égbolt alatt állva akár percenként megfigyelhetnénk egy-egy meteorhullást.

A Geminidák meteorraj egy titokzatos, omladozó sziklás üstökösből, a 3200 Phaethon-ból származik, az üstökös pályája mentén hátrahagyott törmelékrészecske rajon pedig minden évben december 4-e és 17-e között haladunk át. A darabkák átlagosan körülbelül 35 km/s-os sebességgel lépnek be a Föld légkörébe. A törmelék útjába eső légköri molekulák a súrlódás hatására felizzanak, létrehozva a jelenséget, melyet meteornak, vagy a köznyelvben hullócsillagnak nevezünk – írja a blog.

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint az év legszaporább meteorraja a Geminidák, ami lényesen több hullócsillagot produkál, mint az augusztusi Perseidák, de a hideg téli éjszakákon sokkal kevesebben tartózkodnak kinn a szabadban, ezért a decemberi meteorzápor kevésbé népszerű, illetve közismert.

A raj tagjai december 7. és 17. között jelentkeznek, a maximum éjszakája pedig 13/14. Óránként maximálisan 120-140 meteor észlelhető elméletileg, azonban gyakorlatban, egyetlen észlelő ennél jóval kevesebb meteort figyelhet meg.

Az erős holdfény miatt a Geminidák idei jelentkezése nem kedvező, a természetes fényszennyezés a halványabb meteorok fényét elnyomja.

Rovatok