Index Vakbarát Hírportál

Ellopták 29 ezer Facebook-alkalmazott személyes adatait egy kocsiból

2019. december 14., szombat 19:26 | aznap frissítve

Több tízezer amerikai Facebook-alkalmazott pénzügyi adatai szivárogtak ki a múlt hónapban, amikor egy tolvaj ellopott több adattárolót egy alkalmazott kocsijából, írja a Bloomberg. A titkosítatlan merevlemezeken az alkalmazottak bérkimutatásai, neve, bankszámlaszáma, a társadalombiztosítási számuk utolsó négy számjegye volt megtalálható, derül ki a Facebook közleményéből.

A Bloombergnek megszólaló Facebook-szóvivő elmondta, hogy 

nagyjából 29 ezer alkalmazottat érint az adatszivárgás, akik 2018-ban a cég alkalmazásában álltak.

Bár az elmúlt években több példa is volt rá, hogy a felhasználók adatai kerültek rossz kezekbe, a szóvivő szerint ezúttal erről nincs szó.

Együttműködtünk a hatóságokkal, akik kivizsgálták az egyik autó feltörését, amelyből elvitték az egyik alkalmazott táskáját, abban voltak az adatot tartalmazó eszközök. Nincs arra utaló nyom, hogy visszaéltek volna az adatokkal, és úgy gondoljuk, hogy egy egyszerű lopásról van szó, és nem tudatosan az adatok megszerzése volt a cél

– mondta a szóvivő.

A tárolókat november 17-én lopták el, a cég 20-án vette észre, hogy lába kélt az adathordozóknak. November 29-én bizonyosodtak meg róla, hogy az alkalmazottak személyes adatait tartalmazó merevlemezek tűntek el, majd december 13-án értesítették az érintett dolgozókat a szivárgásról.

Az alkalmazottnak, akitől ellopták az adatokat, nem lett volna szabad az irodán kívülre kivinnie a merevlemezeket.

Vele szemben a cég „megtette a megfelelő lépéseket”.

De azt nem árulják el, mi lett a pórul járt dolgozó sorsa. A Facebook továbbra is együttműködik a hatóságokkal, hogy az adathordozók nyomára bukkanjon, de eddig egyiket sem sikerült megtalálniuk. Az érintett alkalmazottakat arra biztatják, hogy lépjenek kapcsolatba a bankjukkal, valamint a Facebook biztosít számukra egy olyan szolgáltatást, amely jelez, ha valakinek visszaéltek a személyazonosságával.

(Borítókép: Oliver Berg / picture alliance / Getty Images)

Rovatok