Index Vakbarát Hírportál

Az Apple körmöst kap a befektetőktől, mert leborult Peking előtt

2019. december 16., hétfő 16:11

A részvényesei rákényszeríthetik az Applet, hogy tisztázza, hogyan viszonyul az olyan állami kéréseknek, amik csorbítják a szólás-, vagy információ-szabadságot – írja a Business Insider. A befektetők azért faggatják majd ki erről a céget az éves beszámoló során, mert aggasztónak találják, hogy az App Store-ból több olyan alkalmazás is lekerült, ami ugyan megnehezítette a kínai kormány életét, de a kisebbségeknek, tüntetőknek, vagy épp emberi jogi szervezeteknek hasznosak voltak.

A SomeOfUs nevű nonprofit azon tagjai indítványozták a kikérdezést, akik az Apple részvényesei is. Sondhya Gupta, a SomeOfUs egyik munkatársa szerint azzal, hogy az Apple teljesíti Peking minden kérését, hozzájárul az ujgurok, tibetiek és hongkongiak elnyomásához. Gupta szerint amíg a vállalat nem változat azon, ahogy Kínában üzletel, addig tettestárs a legdurvább emberi jog elleni bűntettekben.

Júliusban az Apple azt mondta, hogy 2018 második felében 600 alkalmazást vettek le nemzetközi kormányok kérésére az App Store-ból, és ezeknek a 80 százaléka a kínai boltból került le. Az egyik legtöbbet vitatott lépésük az volt, amikor a HKMap Live nevű alkalmazást törölték, ami segítette a hongkongi tüntetőket, hogy elkerüljék a rendőröket.

Tim Cook azzal indokolta a döntést, hogy az alkalmazást nem a lakók védelmére használták, hanem arra, hogy magányos rendőröket megtámadjanak, vagy olyan helyeken törjenek be, ahol alacsony volt a rendőri jelenlét.

Sok részvényes szemében az Apple leborul Peking előtt, és kételkednek a vállalat emberi jogok melletti elköteleződésében.

Rovatok