Index Vakbarát Hírportál

Reptereken és pályaudvarokon is sikerült átverni az arcfelismerő szoftvereket

2019. december 16., hétfő 14:21

3D-nyomtatott maszkkal, de még egy fényképpel is sikerült átvernie a Kneron AI fejlesztő cégnek több arcfelismerő szoftvert – írja a Fortune. Az arcfelismerést egyre több helyen használják megfigyelésre, vagy éppen biztonságos belépéshez. Főleg Kínában terjedt el, ahol még bolti fizetést is jóvá lehet hagyni az arcunkkal.

All it takes to fool facial recognition at airports and border crossings is a printed mask, researchers found https://t.co/42ymWrzYZI #fintech #biometrics pic.twitter.com/n294lfUUmw

— Chris Gledhill (@cgledhill) December 13, 2019

A Kneron AI maszkjával fizetni tudtak boltokban AliPay-en és WeChaten keresztül is, az amszterdami Schiphol reptéren pedig egy fényképpel verték át az automata beengedő rendszert. Kínában, ahol még az utazásért is lehet arccal fizetni vonatoztak a maszkkal.

Üröm az örömben, hogy minden kísérletüket előre leegyeztették az illetékesekkel, és engedéllyel, felügyelet alatt teszteltek. Sajnos nem gerilla akciókról van szó.

Nem ez az első eset, hogy hibát találtak a technológiában: augusztusban egy ilyen rendszer 26 kaliforniai politikust ismert félre, az angol rendőrségi arcfelismerőről pedig kiderült, hogy 81 százalékos hibaaránnyal üzemel.

Az iPhone X-et is megpróbálták feltörni a maszkkal és képekkel, sikertelenül. Az egész jelenség azért ijesztő, mert egy jó maszkkal, és hibás morális iránytűvel rengeteg pénzt lehetne lenyúlni gazdag emberektől, de akár a terroristák is könnyen kihasználhatják a biztonsági rést.

Albert Liu, a Kneron vezérigazgatója szerint ez az egész azért bosszantó, mert már létezik a technológia, amivel befoltozhatnák ezeket a biztonsági réseket, de vállalatok inkább spórolnak, ami a biztonság rovására megy.

Rovatok