Index Vakbarát Hírportál

Idióták hátán épült fel a 722 millió dolláros bitcoinos piramisjáték

2019. december 16., hétfő 13:32

Öt embert gyanúsítottak meg a BitClub Network-átverés felállításával, amivel 722 millió dollárt szedtek be a befektetőkből, akik azt hitték, hogy bitcoinbányákba tolják a pénzt – írja a Wired. A kriptovaluták világa a legtöbb ember számára a mai napig rejtély, de a bűnözés, a csalás és a lopások már a szerves részét képezik a mindennapi valóságnak.

A BitClub Network arra kért befektetőket, hogy küldjenek nekik készpénzt, amiből kriptobányász eszközöket vesznek. Ezer dollár volt a beugró, és ma már sokan inkább ilyen társulásokba szállnak be ahelyett, hogy saját bányát raknának össze, mert több befektetővel nagyobb a nyereség. A BitClub Network piramisjáték-jellegét az adja, hogy újabb beszervezett tagok után a befektetőnek jutalmakat ígértek.

A cég 2014-ben indult, és egészen idén decemberig tartott a működése. A vádlottak Matthew Brent Goettsche, Jobadiah Sinclair Weeks, és Silviu Catalin Balaci, valamint Joseph Frank Abel, bár ellene kevesebb vád szól. Egy, meg nem nevezett vádlott után még nyomoznak.

Mikor a vádlottak rájöttek, hogy mennyi pénzt tudnak kicsalni a befektetőkből, az alapvetően szerény átverésük hamar ambiciózusabbá vált. Egymás közötti üzeneteikben ostobának és birkának hívták a befektetőket, és azt írták, hogy az egész modellt idióták hátán húzták fel.

Nem tévednek

– írta Twitteren Emin Gun Sirer, az Ava Labs blockchain startup vezérigazgatója.

2014-ben még az volt a terv, hogy csak az első 30 napban adnak ki hamis kimutatásokat, amíg beindul a cég. Úgy hamisították a számokat, hogy úgy tűnjön, tényleg egy valós bányáról van szó. Nem tudni, hogy hány áldozatot szedett a piramisjáték, ahogy azt se, kik dőltek be a trükknek. Maláj és dél-afrikai BitClub Networkhöz köthető Facebook oldalak még mindig aktívak, több tízezer felhasználóval. 

Először a zambiai Japhet Mesának tűnt fel, hogy a BitClub Network valószínűleg egy átverés. Hiába hirdette a cég, hogy mennyire eszméletlenül átláthatóak, még azt sem lehetett tudni, hogy egész pontosan hol is van a bánya. A cég mögött állók kilétét még ennél is nehezebb volt kibogozni.

Abel maximum 5, a többiek maximum 25 évre kerülhetnek börtönbe.

Rovatok