Index Vakbarát Hírportál

Különleges római hajóroncsot találtak a Földközi-tenger mélyén

2019. december 17., kedd 10:59

A Földközi-tenger keleti részének eddigi legnagyobb hajóroncsára bukkantak rá a Patraszi Egyetem kutatói, akik szerint az egykori római hajó, illetve annak remek állapotban fennmaradt rakománya komoly érték lehet, ha meg tudják vizsgálni – írja a CNN.

A kutatók a Journal of Archeological Science nevű szaklapban publikálták a felfedezésről készült tanulmányt, melyből kiderült, hogy a 35 méter hosszú hajót, illetve az egykor rajta szállított hatezer amforát 60 méter mélyen találták meg Kefalónia partjainál.

A kutatók szerint a hajó az időszámítás előtti 100 és időszámítás szerinti 100 közötti időszakban süllyedhetett el, és nemcsak a régióban számít fontos leletnek – ebből a korszakból ez a negyedik legnagyobb roncs, amit valaha találtak a Földközi-tenger mélyén.

A tengerfenéken jól látható amforák kiváló állapotban maradtak fenn, a roncs pedig rendkívül értékes információkkal szolgálhat a korabeli szállítási útvonalakról, kereskedelemről, az amforák tárolásáról és az időszak hajóépítéséről is.

– mondta George Ferentinos, a kutatás vezetője.

A leletet szonárral találták meg, ami az ehhez hasonló roncsok esetében nem egyszerű feladat, a tengerfenéken ugyanis könnyű elsiklani felettük a környezeti tényezők miatt. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi fog majd történni a hajóval és rakományával. Kiemelni rendkívül nehéz és költséges lenne, így első körben csak egy amforát próbálnak majd meg a felszínre hozni, és megpróbálják kideríteni, hogy mit szállítottak benne.

Rovatok