Index Vakbarát Hírportál

A #tetrischallenge volt az év legjobb internetes játéka

2019. december 19., csütörtök 19:58

Aki nem csukott szemmel internetezett idén, egész biztos hogy belefutott egy lassan négy hónapja tartó, és épp csak lecsengőben lévő kihívásos játék, a tetris challenge nevű fotós mém néhány képébe. A kihívás lényege, hogy a fotóalanyok lefekszenek a földre, és akkurátusan, elvágólag maguk köré pakolják a hivatásukra, munkájukra, hobbijukra jellemző tárgyak összességét, majd megjelölik szakmabeli társaikat, akikről hasonló képet szeretnének viszontlátni.

Ilyen fotót először 2018 novemberében posztolt egy új-zélandi rendőrjárőr, de akkor még nem kapta fel a közösségi média a dolgot. 2019. szeptember 1-jén aztán a zürichi rendőrség gyik járőrpárosa kirakott a facebookra egy fotót, amin autójuk mellett fekszenek, körbevéve munkájuk során használt tárgyak garmadájával, és onnantól nem volt megállás, hódító útjára indult a tetris-kihívás.

Hogy mikor jelent meg a #tetrischallenge tag, azt nehéz pontosan rekonstruálni a Facebookot, Instagramot, Twittert elárasztó képözönben, de az biztos, hogy szeptember 5-én a svájci Thusus város tűzoltósága már "Tetris challenge" néven emlegette a kihívást, ami rohamosan terjedni kezdett az európai rendvédelmi szervek között, hogy aztán a különféle mentéssel foglalkozó szervezetek (tűzoltók, mentők, stb) is csatlakozzanak a játékhoz világszerte.

Az ötletes, jól előkészített és megkomponált fölülnézeti képek azért rendkívül szórakoztatóak, mert segítségükkel betekinthetünk a mentősök, rendőrök, tűzoltók, katonák munkájába, kicsit turkálhatunk holmijaik között, derülhetünk a rejtett poénokon, easter eggeken. Ha jól figyeltünk, Magyarországra az Instagramon roppant aktív rendőrség tette ki az első #tetrischallenge fotót, amit aztán tucatjával követtek a hazai kihívottak, vagy a játékhoz önként csatlakozók – és nem csak katonák, tűzoltók, rendőrök, mentők, hanem civilek is, a legváltozatosabb szakmák képviselői.

A nemzetközi mezőnnyel összevetve nyugodtan kijelenthetjük: a magyar tetriszezők kiemelkedően jól teljesítették a kihívást, remek fotók születtek az elmúlt hónapokban, a Somogy megyei rendőrség fotója még a My Modern Met válogatásába is bekerült, de a Guardian is beválogatta a police_hu instáról az első ilyen fotót. A következőkben a kedvenceinket szedtük össze az internet legjátékosabb őszének hazai terméséből:

(Borítókép: nyolc magyar katona, felszereléssel, páncélozott csapatszállítóval. Fotó: Magyar Honvédség @magyarhonvedseg/Facebook)

Rovatok