Index Vakbarát Hírportál

Ezeket a fajokat nyilvánították kihaltnak az elmúlt tíz évben

2019. december 19., csütörtök 05:03

A legtöbb emlős a Földön vagy ember, vagy az ember táplálékát adja, és ahogy burjánzik a civilizáció, úgy csökken sok száz faj élettere. A 2010-es évekre sem lehetünk büszkék a biológiai sokféleség csökkenése alapján, és amely fajokat elveszítettük, azokat már nem kapjuk vissza.

Sokan felkapják a fejüket, ha csontsovány jegesmedvéről látnak fotókat, amikor kihal az utolsó szumátrai orrszarvú Malajziában, vagy arról írunk, hogy rövidesen eltűnhet a kacsacsőrű emlős. Ezek mind ismert, látványos és közkedvelt állatok, de amikor a világ élőlényeinek kipusztulásáról van szó, nem ezek a fajok a legnagyobb áldozatok, csupán a plakátarcai egy sokkal nagyobb léptékű folyamatnak.

Az igazi hősök többnyire olyan aprócska lények, állatok és növények, amelyeknek a létezéséről alig tudunk valamit, a kihalásukról viszont a legtöbb esetben elmondható, hogy az ember tehet róla.

Annyira homályosak az ismereteink, hogy azt sem tudjuk pontosan, mennyi élőlény vesz minket körül. Egyes becslések szerint 5-10 millió faj élhet a Földön, amelyek közül csupán 2 milliót ismer a tudomány. Ehhez képest elenyészőnek tűnhet, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján csupán ezer vadon kipusztult faj szerepel, de tudósok szerint mára akár a fajok 7 százaléka is eltűnhetett. 

Csak az elmúlt évtizedben 160 faj került fel a listára

Sok esetbenalig néhány éve felfedezett fajokról van szó, de olyan fajok is megtalálhatók a listán, amelyeknek évtizedek óta nem látták vadon élő egyedeit.

Persze nemcsak a fajok száma csökken, hanem a vadon élő állatok populációi is jelentősen megcsappantak, ahogy az emberiség egyre nagyobb életteret követelt magának. A fajok általában azért pusztulnak ki, mert elpusztítjuk vagy beszennyezzük az élőhelyeiket, vagy esetleg addig vadásszák őket, amíg egy sem marad belőlük. Néha pedig a behurcolt fajok, a házimacskák és a patkányok szorítják ki az élőhelyükről az őshonos állatokat.

Az alábbi felsorolásból is látható, hogy különösen nagy veszélynek vannak kitéve a szigeteken élő fajok, hiszen sokuk hozzászokott ahhoz, hogy évszázadokon át nem volt természetes ellensége. Amikor pedig az ember behurcolt egyet, nem tudtak védekezni ellene. A növényfajokra is könnyű legyinteni, hogy csak egy zöld a sok közül, de számos állat életben maradása vált lehetetlenné az őshonos növényfajok kiirtásával. Íme a teljes lista néhány kiemelt fajjal, a Gizmodo egészen elképesztően részletes gyűjtése alapján.

Madarak:

A pintyfélék közé tartozik sok hawaii gyapjasmadár, amelyek sokféle alakban és színpompás tollazattal jelentek meg a szigeteken, igazodva Hawaii változatos őshonos növényvilágának. De ahogy a növényeket kiirtották, úgy a madárfajok is eltűntek.

Patkányok és macskák intézhették el a Réunion-szigeten élő guvatfélét. Ezek a fajok a szigetekre letelepedve általában elvesztik röpképességüket, mert nincs ragadozó, ami elől menekülni kéne. Ez egészen addig igaz is, amíg az ember nem visz magával ragadozókat.

Az Alaotra-tavi vöcsök rossz repülő, nem igazán hagyta el a madagaszkári tó környékét. Invazív növények és halak miatt egyre kevesebb tápláléka maradt, a növénytermesztés pedig rontotta a víz minőségét. Végül a halászhálók üthették be az utolsó szöget a koporsójába.

Halak:

A betelepített sügérek okozhatták ennek a kis méretű halnak a vesztét, de taáln van esély rá, hogy halgyűjtő akvaristáknál még él néhány egyed

Ennek az édesvízi harcsafélének a Chao Phraya folyón emelt gátak és a szélsőséges környezetszennyezés okozta a vesztét.

Hüllők:

Ez a gyík az 1970-es években még elterjedt volt, ám 1998-ban észrevették a csökkenő egyedszámot, és 2010-ben már egy vadon élő egyedet sem láttak. Behurcolt hangyák, kígyók és a bányászat tette tönkre az életét.

Emlősök:

Ez a kis rágcsáló lehet az egyik első emlősfaj, amely a klímaváltozás miatt pusztulhatott ki. A Melomys csak egy kis korallszigeten élt, amelynek a fokozódó viharok elpusztították a növényzetét. Ausztráliában egyébként a helyik fajok kipusztulása inkább a háziállat macskáknak köszönhető.

Ízeltlábúak:

A Seychelles-szigeteken az invazív fák, köztük legnagyobb mértékben a fahéjfa elterjedése pecsételte meg a legtöbb őshonos pókfaj sorsát

Puhatestűek:

Tunézia forrásainál több édesvízi csigafajt fedeztek fel a 19. században, ám azóta egyikkel sem találkoztak a kutatók

Ez a különleges házú csiga egyetlen mészkő hegyen élt Malajziában. Egy cementgyár lebontotta a hegyet, így megszűnt az élőhelye.

Zsinórférgek

Kipucolták az őserdőt, ahol a korhadékok közt élt ez a féreg

Növények:

Az emberek Sao Tomé szigetének természetes élőhelyeit mind elpusztították, így az ott őshonos növényvilágnak nem sok nyoma maradt.

Útépítés tehette tönkre az élőhelyét ennek az orchideának, amely Bhután száraz hegyein élt

Rovatok