Index Vakbarát Hírportál

Pártideológiával helyettesíti a gondolkodás szabadságát a kínai egyetem, ami kampuszt nyitna Budapesten

2019. december 19., csütörtök 09:39

Egy frissen megjelent minisztériumi bejelentés szerint a Kínai Kommunista Pártnak fogadott hűségesküvel helyettesítette belső szabályzatában a gondolkodás szabadságát a liberális légköréről ismert kínai Fudan Egyetem. A hír magyar szempontból főleg azért érdekes, mert Palkovics László innovációs és technológiai miniszter néhány napja írt alá nyilatkozatot a sanghaji egyetem budapesti kampuszának létrehozásáról – írja a 444.

A kínai oktatási minisztérium még kedden tette közzé a honlapján a Fudan 2014-ben született alkotmányának átalakított változatát, ami december eleje óta van érvényben, és számos ponton módosult a korábbi állapothoz képest. Az eredeti dokumentum alapján az egyetem filozófiájának fontos eleme az akadémiai függetlenség és a szabad gondolkodás, ez utóbbi azonban most már nem szerepel a szövegben.

A függetlenség hangsúlyozása is több helyen kikerült belőle, bekerültek viszont olyan mondatok, amik a Kínai Kommunista Párt befolyását hangsúlyozzák az egyetem vezetésében. Az új dokumentum sokakat ért váratlanul az országban, a Fudan Egyetem ugyanis az egyik legliberálisabb gondolkodású intézmény az országban.

Azt persze érdemes kiemelni, hogy hiába liberális a körülményekhez képest a Fudan, a gyakorlatban vélhetően eddig sem lehetett szabadon kutatni, a változtatások azonban azt mutatják, hogy az állampárt már a látszatot sem akarja fenntartani ezen a téren.

A változtatások miatt szerdán több diák tiltakozott az egyetemen a Fudan hivatalos dalának éneklésével, amiben egyebek mellett a dokumentumból eltávolított gondolkodás szabadsága és az akadémiai függetlenség is szerepel.

 A Fudan nincs egyedül az aggasztó változtatásokkal, a Nanjing University és a Shaanxi Normal University belső szabályzatába szintén a kommunista párt erejét hangsúlyozó mondatok kerültek.

Rovatok