Index Vakbarát Hírportál

Évtizedek óta először érkezhet új gyógyszer a lupuszra

2019. december 19., csütörtök 15:07

Az immunrendszer túlműködését meggátló gyógyszer lehet a kulcs a lupusz kezelésében, ami időszerű is lenne: az immunrendszer a test saját szövetei és szervei ellen fordulásával járó betegséghez utoljára 60 éve fejlesztettek ki gyógyszert – írja a New Scientist.

A a világon nagyjából ötmillió ember szenved lupuszban, akiknek a tünetek mellett azzal is szembe kell nézni, hogy jelen állás szerint a betegségre nincs gyógymód, az orvosoknak pedig gyakran több évtizedes terápiákat kell alkalmazniuk a kezelésére. Egyre több bizonyíték támasztja alá ugyanakkor azt, hogy a lupuszt az okozza, hogy a szervezet túl sokat termel az I. típusú interferon nevű fehérjéből, ami az immunrendszer szabályozásáért felelős.

A mostani kutatásban Eric Morand és társai egy antifromulab nevű gyógyszert vettek górcső alá, ami az I. típusú interferonok receptoraira tapadva megakadályozza a fehérjéket abban, hogy túlműködésre sarkallják az immunrendszert. A kutatócsoport véletlenszerűen kiválasztott 362 lupuszos embert, akik havonta

A siker feltétele az volt, hogy a betegek korábban érintett szervei legyenek jobb állapotban a kezelés végén, és ne legyenek hirtelen állapotromlások sem az év során. Az eredmények alapján kiderült, hogy az antifromulabbal kezelt betegek 48 százalékánál sikerült ezt elérni, míg azoknál, akik placebót kaptak, csak 32 százalékos volt ez az arány. Emellett előbbi csoportban azon páciensek több mint fele csökkenteni tudta az adagját, akik szteroidokat szedtek a betegségre, ami azért lehet fontos, mert a szteroidoknak komoly mellékhatásai lehetnek.

Éppen emiatt az antifromulab fontos mérföldkőnek tűnik a lupusz kezelésében, azonban így is vannak még problémákat, amiket meg kell oldani. Az új gyógyszer növelte a légúti fertőzések számát, ami nem is meglepő annak fényében, hogy egy, az immunrendszer szabályozásáért felelős fehérje blokkolásában merül ki a hatása. A kutatók szerint ugyanakkor ezeket a kockázatokat csökkenteni lehet azzal, ha beoltják az embereket a vonatkozó betegségek ellen.

Rovatok