Index Vakbarát Hírportál

Sokkal kevésbé pontosak az arcfelismerő szoftverek, ha nem kaukázusi arcot látnak

2019. december 20., péntek 15:38

Csütörtökön tette közzé friss kutatását a National Institute of Standards and Technology (NIST) nevű amerikai kormányzati szervezet, melyből kiderült, hogy az arcfelismerő algoritmusok sokkal pontatlanabbak a nem kaukázusi arcok felismerésében, ami ismét felveti a kérdést, hogy érdemes-e ezeket alkalmazni a bűnüldöző szerveknek – írja a BBC.

A NIST 189 algoritmust tesztelt le 99 fejlesztőtől, köztük olyanokkal, mint az Intel, a Microsoft, a Toshiba, vagy a Tencent, az Amazon viszont nem adta oda a Rekognition nevű, az amerikai rendőrség által is használt szoftverét. A cég korábban félrevezetőnek ítélt egy hasonló, az MIT által készített kutatást, mert az alapján a szoftver rosszabbul teljesített a sötétebb bőrű nők azonosításában.

A mostani eredmények alapján ugyanakkor nagyon úgy tűnik, hogy az arcfelismerő programoknak tényleg meggyűlik a bajuk az ilyen arcokkal. Mint kiderült,

Bennie Thompson, a kongresszus belbiztonsági bizottságának elnöke szerint az eredmények megdöbbentőek, a Trump-adminisztrációnak pedig mindenképpen át kell értékelnie az arcfelismerő technológiák felhasználására vonatkozó terveit. Egyes szakértők szerint ez egyértelműen bizonyítja, hogy nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról ezeket a problémákat. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozza az eltéréseket, de az biztos, hogy a kutatás útmutatást nyújthat minden szervnek, ami használni kívánja a technológiát.

Rovatok