Index Vakbarát Hírportál

Évtizedekkel is eltolhatja az ózonlyuk regenerálódását az illegális kínai freon

2019. december 20., péntek 13:41

Akár 18 évvel is eltolódhat az Antarktisz feletti ózonlyuk regenerálódása a korábban hűtőközegként használt freon, a fluor-triklórmetán (CFC-11) Kínában zajló illegális előállítása miatt – írja a New Scientist

Idén derült ki, hogy a Pekinghez közeli Santung és Hopej tartományok térségében zajló kibocsátások a felelősek a 2013 óta megnövekedett globális CFC-11 emisszió legalább 40-60 százalékáért, így egyértelmű, hogy a kínai helyzet kulcsfontosságú a probléma megoldásának szempontjából. Ezt a kínai hatóságok is érezhetik, ugyanis elkezdtek komolyan foglalkozni a témával, így a szakértők szerint a gáz a következő évtizedben végre teljesen eltűnhet.

Egy friss kutatás szerint ebben az esetben 18 helyett csak 2 évvel tartana tovább az ózonlyuk regenerációja, ha pedig most azonnal leállna a gyártás, akkor a modellek szerint lényegében egyáltalán nem lenne érezhető a gáz hatása. Ez annak köszönhető, hogy a CFC-11-kibocsátás 2013 és 2017 között nőtt meg jelentősen, amit ugyan lehetett észlelni, de nem volt annyira szignifikáns, hogy komolyabb hatása legyen az ózonlyukra.

Az ózonrétegen lévő rés általában szeptember és november között szokott kinyílni, a dolgok jelen állása szerint pedig 2060-ra tűnhet el teljesen.

Rovatok