Index Vakbarát Hírportál

Svájci tudósok létrehozták a színváltós csokoládét

2019. december 20., péntek 15:52

Adalékanyag nélküli, több színben játszó csokoládét fejlesztettek ki svájci kutatók, a különlegesség pedig hamarosan akár a boltok polcaira is eljuthat – írja az MTI.

A szivárványszínek megjelenését egy, a csokoládé felszínére nyomott minta idézi elő, az édesség ugyanis emiatt úgy töri meg a fényt, hogy láthatóvá váljanak bizonyos színek. A hatás a kaméleon színváltó képességéhez hasonló, melynek titkát négy évvel ezelőtt fejtették meg a kutatók.

A kutatók, Patrick Rühs élelmiszermérnök, Etienne Jeoffroy anyagkutató és Henning Galinski fizikus elmondták, hogy az ötletet a csokoládé iránti közös szenvedélyük inspirálta. Az első kísérleteket az irodai konyhában végezték péntekenként, munka után. A sikerhez hármójuk szaktudását adták össze:

A három tudós eredetileg ehető arany, illetve titán-dioxid bevonatokkal kísérleteztek, de hamar rájöttek, hogy gazdaságilag ennek nem sok értelme van, ettől kezdve pedig inkább a csokoládé felszíni struktúrájának megváltoztatására fókuszáltak. Most, hogy megtalálták a tökéletes megoldást, tárgyalásokat folytatnak nagy csokoládégyárakkal, és saját céget is akarnak alapítani a már szabadalmaztatott terméknek.

Rovatok