Index Vakbarát Hírportál

Túl sok volt a botrány, kirúgták a Boeing vezérigazgatóját

2019. december 23., hétfő 16:27

A Boeing hétfőn kirúgta Dennis Muilenburg vezérigazgatót – írja a New York Times. Január 13-án az igazgatótanács feje, Dave Calhoun veszi majd át Muilenburg helyét, addig pedig a pénzügyi vezérigazgató, Greg Smith tölti be a tisztséget.

A döntés vasárnap este született meg, a sokadik rossz hírt követően. A problémák a két Boeing 737-es katasztrófáival kezdődtek, amiben 346 ember halt meg. A 737-es Maxok március óta nem repülnek, azóta is próbálják kijavítani a hibákat. A vállalat múlt héten bejelentette, hogy egy ideig szünetelteti a típus gyártását, és Muilenburg viszonya sokat romlott a szövetségi légügyi hatóság, miután nagyon erőltette, hogy újra engedélyt kapjanak a gépek. Ezt követte a pénteki Starliner-meghibásodás, ami miatt az űrhajó nem jutott el a Nemzetközi Űrállomásig.

Pénteken nagyot zuhantak a Boeing részvényei, az összes krízis után 22 százalékos esésről van szó, ami 8 milliárd dolláros veszteséget jelent a vállalat számára. Az igazgatótanács péntekig még kitartott Muilenburg mellett, de a hétvégére elvesztették a vezetőbe vetett hitüket.

A váltás célja a Boeing nyilatkozata szerint a döntést azért hozták, hogy elegyengessék a viszonyt a szabályozó testületekkel, az ügyfelekkel és a részvényesekkel.

Rovatok