Index Vakbarát Hírportál

Megpróbálta megzsarolni az Apple-t a botcsinálta hekker, de pórul járt

2019. december 24., kedd 10:07

Két év felfüggesztett börtönre és 300 óra közmunkára ítélte a londoni bíróság a 22 éves Karem Albayrakot, a Turkish Crime Family nevű hekkercsoport vezetőjét. Albayrakot még 2017-ben tartóztatták le, amikor megpróbálta megzsarolni az Apple-t. 

A hekker azt állította, 319 millió iCloud-fiók hozzáférési adatait szerezte meg, és csak a cégen múlik, hogy mit kezd ezekkel az adatokkal. 100 ezer dollár értékű iTunes-ajándékkártyát követelt, különben nyilvánosságra hozza, vagy a sötét web feketepiacain értékesíti az adatbázist, ami adatvédelmi rémálmot jelentett volna az Apple-nek. Bár az ajándékkártyás követelés kicsit megkérdőjelezte az egész fenyegetés komolyságát, az Apple nem bízott semmit a véletlenre, értesítette a bűnüldöző szerveket.

A nyomozás elég gyorsan elvezetett Albayak londoni otthonába. A hekkert letartóztatták, annak ellenére, hogy arra nézvést semmilyen bizonyíték nem került elő, hogy valóban megszerezte volna iCloud-fiókok belépési adatait. Ennek ellenére ebben is bűnösnek vallotta magát. A nyomozóknak azt mondta, az interneten a hatalom a hírnévből fakad; aki híres lesz, az hatalmat kap a kezébe, és mindenki tisztelni fogja.

Rovatok