Index Vakbarát Hírportál

Négy év alatt legózták össze a világ legnagyobb hadihajóját

2019. december 24., kedd 17:03

December elején, bBő egy hónappal a vízre bocsátás után megtartották a virginiai Newport News hajógyárában az Egyesült Államok legújabb hadihajójának, a USS John F. Kennedy (CVN-79Ford-osztályú repülőgép-hordozónak hagyományos névadó ünnepségét. A hajót a néhai elnök, John F. Kennedy lánya, Caroline Kennedy keresztelte meg egy palack hazai habzóborral, folytatva ezzel a családi haditengerészeti szokást (1967. május 27-én ő és az édesanyja adott nevet a 2007-ben nyugdíjazott USS John F. Kennedy (CV-67) repülőgép-hordozónak is).

Amikor teljesen elkészül és szolgálatba áll, a nukleáris meghajtású USS John F. Kennedy (CVN-79) lesz a világ legnagyobb hadihajója: a 337 méter hosszú, százezer tonnás, osztályteremtő USS Gerald R. Ford (CVN-78) repülőgép-hordozó testvérhajója (ebből a hadihajóosztályból egyébként tízet tervez építtetni a haditengterészet). A két A1B atomreaktorral hajtott, több mint 50 km/órás sebességre képes, ötvenéves élettartamra tervezett hadihajó igazi csapásmérő monstrum lesz, 4660 fős legénységgel, 75 repülőgéppel a fedélzetén.

A digitális-moduláris módszerrel épített repülőgép-hordozón a Huntington Ingalls Industries, az USA legnagyobb hadihajóépítő cégének ötezer munkása dolgozott, a különféle kisebb-nagyobb alkatrészek legyártásában az ország kétezer beszállítója vett részt. A hajó nincs még teljesen kész (eleve csúszott két évet az építés), de a vízrebocsátás és a keresztelés fontos mérföldkő az építésben. A belső felszerelések - így a két atomreaktor, és a számtalan legkorszerűbb berendezés - beépítése még hátra van, ahogy a felfegyverzés is. Ezekkel nagyjából 2020-2021 körül lesznek meg, majd a tengeri tesztek után várhatóan 2022-ben állhat a közel 12 milliárd dollárba (kb. 3500 milliárd forint) kerülő hajó szolgálatba.

Ez a teljes magyar honvéség kb. 6 évnyi költségvetése.


Alábbi nagyképes válogatásunk segítségével megnézhetik, hogyan épült fel, mint egy gigantikus legókészlet, a százezer tonnás nukleáris meghajtású hadihajó.

Rovatok